Deze inwoners van Rijswijk hebben een Koninklijke Onderscheiding gekregen

Nieuws
De gedecoreerden te midden van burgemeester Huri Sahin.
De gedecoreerden te midden van burgemeester Huri Sahin. (Foto: Gemeente Rijswijk)

Maar liefst zeven inwoners van Rijswijk hebben vanochtend uit handen van burgemeester Sahin een Koninklijke Onderscheiding ontvangen tijdens de traditionele Lintjesregenbijeenkomst in de Rijswijkse Schouwburg.

Mevrouw A. Hoddenbagh-Brasser is sinds vandaag Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Hoddenbagh-Brasser is al sinds 1958 actief bij de ‘Vergadering van Gelovigen’, in het bijzonder vanuit de Stichting Kinderwerk Het Evangeliewoord. Sinds de jaren 50 is zij namens de stichting betrokken bij het zondagsschoolwerk in Den Haag. Daarnaast is ze begin jaren 80 gestart met een kinderclub voor de kinderen in de binnenstad van Den Haag en eind jaren 80 met het organiseren van kinderkampen. Tot slot werkt ze al jaren mee aan het kinderkerstfeest. Ze wordt omschreven als een warme, liefdevolle en inspirerende vrouw. Haar inzet voor kinderen in de Haagse regio is een voorbeeld voor anderen.

Mevrouw N.I. Mirza-zade is Lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden. Mevrouw Mirza-zade is in 2000 vanuit Azerbeidzjan naar Nederland gevlucht. In 2006 werd zij vrijwilliger bij Delft MaMa, een organisatie die aanstaande moeders uit andere landen helpt om bekend te worden met Nederlandse instellingen, faciliteiten en ook opvattingen en gebruiken rondom zwangerschap en de periode daarna. Ze hielp mee aan fondsenwerving, gaf voorlichting aan zwangere vrouwen met een migratieachtergrond en werkte mee aan sociale activiteiten die moesten verhinderen dat deze vrouwen in een sociaal isolement terecht zouden komen. In 2009 nam ze het initiatief tot de oprichting van een groep genaamd ‘Wereldparels’. Wekelijks komen zo’n 35 vrouwen uit verschillende landen bij elkaar om te werken aan hun beheersing van de Nederlandse taal, het uitbreiden van kennis van elkaars cultuur en het vergroten van hun netwerk.

De heer W. van Dorp is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Wim Van Dorp is sinds 1990 actief als vrijwilliger bij verschillende organisaties. Zo is hij al 33 jaar actief voor Dorcas Aid International, een christelijke organisatie voor noodhulp en internationale samenwerking. Sinds 2019 is hij vooral actief met het inzamelen van kleding en hulpgoederen voor Oost-Europa. Tot op de dag van vandaag heeft hij een kledingverzameldepot aan huis. Daarnaast coördineert hij jaarlijks de Dorcas Voedselactie. Door mee te doen aan de Vierdaagse van Nijmegen (dit jaar al voor de 35ste keer) haalt hij sponsorgeld op voor waterprojecten en noodhulpprojecten. Naast Dorcas is hij al vijf jaar vrijwilliger bij welzijnsorganisatie Delft voor Elkaar. Hij helpt inwoners die dat nodig hebben door ze met zijn eigen auto van A naar B te brengen. Tot slot is hij als vrijwilliger actief voor diverse kerken. Bij de wijkgemeente is hij diaken.

Mevrouw S. Poeran-Bihariesingh mag zich sinds vandaag eveneens Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Mevrouw Poeran-Bihariesingh is sinds 2003 actief bij verschillende organisaties die zich bezighouden op het gebied van migratie, ouderen en welzijn. Dat begon in 2003 met haar inzet voor de Vereniging Hindoe Ouderenbond Den Haag. Daarna was zij van 2012 tot 2016 actief bij de Stichting Awaaz in de Haagse wijk Segbroek, een stichting die zich richt op Hindoestaanse ouderen en eenzaamheidsbestrijding. Nadien werd ze bestuurslid van de Stichting Eekta, het stedelijk- en sociaal cultureel centrum voor Hindoestanen in Den Haag. Sinds 2019 is ze bestuurslid van de Stichting Arya Samaj Platform Nederland (SASPN), een sociaal-maatschappelijke organisatie ter bevordering van de verschillende culturen in de Nederlandse gemeenschap. Ook bezoekt ze ouderen in de verpleeghuizen van WZH en Florence. In deze verpleeghuizen heeft ze jarenlang spelactiviteiten en voorleeswerk gedaan voor demente bejaarden.

De heer W.A.H. van Veldhoven is Lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden. Meneer van Veldhoven zet zich sinds zijn vervroegd pensioen in 2003 in op het gebied van koken voor ouderen én kinderen. De ervaring met koken heeft hij opgedaan in zijn werkzame leven, toen hij als kok werkte bij diverse zorginstellingen. Al twintig jaar lang zet hij twee keer per maand een groep van 40 tot 50 ouderen van de H. Bonifatiuskerk in Rijswijk een driegangendiner voor. Naast het koken voor zijn medemens geeft hij al twintig jaar kookles in het Octant Kindcentrum Regenboog in Nootdorp. Een keer per maand koken de kinderen daar een driegangenmenu voor hun ouders onder leiding van de koks van kookclub ’t Kokkeltje. Los van zijn inzet voor de H. Bonifatiuskerk en de kinderen van Octant Kindcentrum Regenboog in Nootdorp, voorziet hij ook graag buurtactiviteiten van een hapje en een drankje, bijvoorbeeld rond Kerst.

De heer J. Bolte werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Jos Bolte heeft zich twintig jaar ingezet voor de Rijswijkse gemeentepolitiek en openbaar bestuur. In 1998 nam hij voor de PvdA zitting in de gemeenteraad en in 2002 werd hij wethouder voor de portefeuilles Onderwijs, Kunst en Cultuur en Sociale Zaken (sociaal domein). Na zijn wethouderschap zat hij weer in de raad, tot zijn afscheid in 2018. Hij heeft zich ingezet voor veel zaken op het sociale vlak, van de komst van de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning naar gemeenten tot de oprichting van een collectieve ziektekostenverzekering voor minima. Hij was een warm pleitbezorger voor de culturele organisaties in Rijswijk. Als wethouder was hij zeer belangrijk voor het voortbestaan van de Rijswijkse Schouwburg. Daarnaast heeft hij zich ingespannen voor de andere culturele instellingen in Rijswijk, zoals Trias Centrum voor de Kunsten, Museum Rijswijk en galerie Arti-Shock. Verder heeft hij de bouw van de eerste Brede School in Rijswijk mogelijk gemaakt. Naast zijn inzet voor het gemeentebestuur heeft hij ook een actief vrijwilligersleven. Sinds de oprichting in 1971 is hij actief voor basketbalvereniging Lokomotief, in het verleden onder meer als bestuurslid en jeugdtrainer. Ook was hij medeauteur van het boek “50 jaar Lokomotivatie”, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de basketbalvereniging. In 2015 werd hij lid van de werkgroep Open Monumentendag en van 2016 tot 2019 was hij voorzitter van deze werkgroep.

De heer F.J. Werter mag zich sinds vandaag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Meneer Werter is sinds 1989 actief op het gebied van ontwikkelingshulp in Pakistan en omgeving, maar ook op het gebied van sociale cohesie. Hij was van 1989 tot en met 1995 vanuit de Nederlandse Ambassade werkzaam in Pakistan voor het Social Forestry Project in het district Malakand. Hij heeft samen met anderen trainingsprogramma’s ontwikkeld en uitgevoerd, die zijn gericht op de participatie van kleine boeren voor de bosbouwsector in Noord Pakistan. Ook voor de World Bank heeft hij onderzoeken uitgevoerd op het gebied van bosbouw managementprojecten en sinds 2020 zet hij zich in voor het grootste bomenplantproject ter wereld in Pakistan. Al sinds 1997 zet hij zich onbezoldigd in voor educatie en gelijkwaardigheid voor vrouwen en meisjes in Pakistan. Na de enorme aardbeving in 2005 in dit gebied, haalde hij in Nederland geld op om o.a. met Unicef en andere partners weer scholen te laten bouwen. In 2019 richtte hij de stichting De Pastinaak op voor de ondersteuning bij scholing en talentonwikkeling voor kwetsbare en onbemiddelde jongeren in Pakistan. Naast het werk vanuit zijn verschillende bezoldigde en onbezoldigde functies is hij ook zeer actief als vrijwilliger. Zo was hij 17 jaar vrijwilliger bij de Rijswijkse Hockeyclub, onder meer als coach. Daarnaast is hij al 18 jaar actief bij de Stichting Militair Indië Monument Leiden, een vrijwilligerstaak die hij heeft overgenomen van zijn (overleden) vader, die één van de oprichters was van de Stichting en Indië veteraan. Verder is hij voorzitter van Kunst ter Plekke. In deze hoedanigheid is hij nauw betrokken bij dit tweejaarlijks evenement in de wijk Leeuwendaal. Tot slot is hij penningmeester van de Stichting Narada. Doel van deze stichting is verbinding tussen Oost- en West-Europa. Hij speelt een belangrijke rol bij de plannen voor de herbouw van Oekraïne.