Omgevallen bomen, losgeraakte dakpannen en afgewaaide sandwichborden

Algemeen
Afgewaaid gevelbord aan de Steenvoordelaan.
Afgewaaid gevelbord aan de Steenvoordelaan. (Foto: DvE)

De stormen Dudley, Eunice en Franklin hebben vorige week het stormrecord uit 1979 verbroken: stormde het in dat jaar vijf dagen achter elkaar, nu was dat zes dagen. Vooral Eunice maakte op vrijdag 18 februari veel indruk, met soms gevaarlijke situaties in Rijswijk tot gevolg.

De NL-Alert die iedereen op 18 februari ontving omstreeks kwart over vijf, een alarmmiddel dat alleen ingezet wordt bij acute noodsituaties, bleek ook in Rijswijk niet voor niets te zijn verstuurd.

Het water in geblazen

Aan de Madame Curielaan bliezen de harde windstoten (ver boven de 120 km/u) een man het water in. De politie haalde hem eruit. Na controle door ambulancepersoneel is hij zonder spoed vervoerd naar het ziekenhuis.

Aan de Lindelaan raakte dakbedekking los; zo ook aan de E.H. Hartmanstraat, waar rondvliegende dakpannen voor schade zorgden aan auto’s. Aan de Van Gijnstraat waaide rond 16.00 uur gevelbeplating los van een pand. Twee personen raakten hierbij gewond aan het hoofd en gezicht. Ook hier liepen geparkeerde auto’s schade op. De slachtoffers werden met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd. Voor zover bekend, zijn er verder in Rijswijk geen mensen gewond geraakt door Eunice.

Het huizenblok aan de Admiraal Helfrichsingel/Cymbaalstraat heeft ook veel last gehad van de storm. Twee grote bomen aan de Admiraal Helfrichsingel raakten ontworteld. Bij een bewoner uit de straat, meneer De Jong, gingen twee bomen vlak voor zijn huis omver. Ook zijn schutting sneuvelde, de daklijsten van zijn garage waaiden weg en tot overmaat van ramp werden ook zijn dakpannen nog door de storm gegrepen. Zo zag meneer De Jong zijn geplande weekendje weg in rook opgaan; in plaats daarvan was hij zaterdag druk bezig met herstelwerkzaamheden.  

150 à 175 bomen

Niet alleen aan de Admiraal Helfrichsingel, maar overal in Rijswijk sneuvelden bomen. Zoals de grote boom die omviel over de rijbaan tussen de Steenlaan en de Oudemansstraat in Den Haag. Volgens een schatting van Stadsbeheer ligt het aantal omgewaaide bomen op 150 tot 175 stuks binnen de gemeente Rijswijk. De gemeente had aan het begin van storm Eunice al vier ruimploegen en het benodigde materieel paraat om te helpen bij eventuele calamiteiten. 

Deze ruimploegen konden vrijdagavond en de hele zaterdag volop aan de slag. Paden en wegen werden vrijgemaakt, bomen die op omvallen stonden, preventief omgezaagd. De ruimploegen konden vooral aan de slag in het parkje voor sporthal De Altis; daar waren ze zaterdag twee uur bezig om het bosperceel veilig te stellen. Maar ook bij het Akkertje aan het Julialaantje moest een enorme ravage worden opgeruimd. De situatie was daar zo gevaarlijk, dat het Julialaantje de hele ochtend is afgezet. In het Overvoordebos waren een aantal wandelpaden versperd. Wandelaars en hardlopers moesten zich vaak door struikgewas wurmen om hun hardloop- of wandeltocht te vervolgen.

Losgewaaide lijsttrekkers

Op zondag waren er nog twee ruimploegen actief. Die avond volgde alweer een nieuwe storm, Franklin, die omstreeks 20.00 arriveerde en goed was voor code oranje. Behalve bomen, dakpannen en gevelbeplating was er nog een bepaald materieel slachtoffer van de windstoten: op diverse plekken in de stad werden losgewaaide sandwichborden met posters van lijsttrekkers gevonden. 

Meer dan 3000 meldingen bij dakdekkers: ‘Nog nooit meegemaakt’

Door de schade die de stormen hebben aangericht aan woningen en gebouwen, hebben loodgieters en dakdekkers het sinds vrijdag enorm druk. Zij krijgen veel meldingen van kapotte daken, dakgoten en regenpijpen. Ook zijn er veel lekkages door afgewaaide of verschoven dakpannen. Landelijk opererend dakdekkersportaal DakPro meldt dat er afgelopen weekend landelijk meer dan 3000 meldingen zijn gedaan van schades aan daken. De schade loopt in de miljoenen. 

Capaciteit opgehoogd

Martijn Wijbenga, algemeen directeur van DakPro, vertelt: “Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Vanaf vrijdagmiddag 16.00 uur, toen storm Eunice Nederland binnentrok, heeft de telefoon bij ons roodgloeiend gestaan. Normaal krijgen we gemiddeld zo’n 75 meldingen over twee dagen, afgelopen weekend waren dat er tot zondagochtend meer dan 3000. Dat is ongekend. Om het aantal belletjes aan te kunnen hebben we zelfs tijdelijk de capaciteit van de telefooncentrale moeten ophogen.” Het bedrijf verwacht dat het nog weken duurt voordat alle reparaties zijn voltooid.

Buiten-units van warmtepompen en airco’s op daken en aan muren hebben de storm goed doorstaan. Dat geldt over het algemeen ook voor zonnepanelen op daken. De verankering van zonnepanelen is berekend op stormen van orkaanniveau. Een uitzondering vond plaats aan de Lange Dreef: daar zijn zondag door Storm Franklin zonnepanelen van een dak gewaaid en heeft de brandweer de overige panelen gedemonteerd om verdere schade te voorkomen. 


Meneer De Jong was de dag na storm Eunice druk bezig met herstelwerkzaamheden.