Hallelujah! Rijswijkse koren zijn blij eindelijk weer te kunnen zingen

Algemeen
Het Rijswijks Strijdkoor zingt in hun repetitielokaal weer uit volle borst, onder leiding van dirigent Anette Sackman.
Het Rijswijks Strijdkoor zingt in hun repetitielokaal weer uit volle borst, onder leiding van dirigent Anette Sackman. (Foto: Frans Limbertie)

We spraken drie leden van verschillende Rijswijkse koren die allemaal van mening zijn dat een ‘avondje zingen’ het leven verrijkt. Zowel bij het Leeuwenkoor, Rijswijks Strijdkoor als het Concertkoor Rijswijk, is de liefde en passie voor zingen groot. “We willen samen iets moois maken en werken daar hard voor!”

Door Frans Limbertie

Op hun repertoire staan Nederlandse en internationale protestliederen. Dit jaar bestaan ze veertig jaar en delen ze nog steeds lief en leed met elkaar. De leden van het Rijswijks Strijdkoor lieten zich niet klein krijgen door corona en hebben zich inmiddels weer herpakt. Met twee repetities per maand in de school bij de Esdoornstraat gaan ze weer vol aan de gang. En ook deze dinsdag wanneer we een kijkje gaan nemen, is bijna iedereen present. “Het heeft lang genoeg geduurd zeg”, verzekert oudgediende van het koor en penningmeester Gerry Sablerolle ons. “Bijna twee jaar niet of nauwelijks gezongen. Een paar keertjes, waaronder afgelopen zomer in het Rijswijkse bos, maar dat was het dan. Afgelopen jaar november hebben we wel met z’n allen nog een workshop in een vrij grote ruimte gedaan. Je moet toch de band met elkaar zien vast te houden en zo’n workshop is dan een mooie gelegenheid. Tijdens de eerste, en ook de tweede golf, hebben een paar van onze leden corona opgelopen. Gelukkig is vrijwel iedereen daar goed van hersteld.” Hoe de toekomst voor het koor eruitziet weet Gerry niet. “We zingen graag en het plezier en de gezelligheid onderling is groot genoeg om twee keer per maand bij elkaar te komen.” Wel staat 1 mei op de rol voor het Strijdkoor. “Dat is vaste prik”, zegt ze. “De PvdA vraagt ons dan altijd. Want ja, we blijven nu eenmaal wel een strijdkoor met een sterk sociaal hart, laat dat even duidelijk zijn.” Tijdens het Strandwalfestival was het Strijdkoor ook vaak aanwezig, maar die liefde lijkt inmiddels bekoeld. “We werden door de organisatie steeds meer naar achteren gestopt. En ja, als je dan moet optreden na een Caribische feestband klinken onze liederen ineens wel heel serieus voor het publiek.”

Vrolijk

In oktober vorig jaar bezochten we het Leeuwenkoor dat repeteert aan De Compagnie in de wijk Leeuwendaal. Ze waren toen net weer opgestart na maanden van thuiszitten. We bellen Saskia Brand, koorlid en pr-functionaris. “We willen met z’n allen iets moois maken”, benadrukt ze nog maar eens. “Zonder zingen is het leven tenslotte maar een saaie bedoening. Zingen fleurt het bestaan juist een beetje op. Eind vorige maand zijn we voorzichtig weer begonnen. We werken toe naar een optreden op het Strandwalfestival, en ook deze zomer hebben we hier op de Compagnie een optreden gepland staan. Kortom: mooie dingen in het vooruitzicht. Het is gewoon leuk om met z’n allen te zingen en weer een doel te hebben. We zijn heel blij dat we weer terug zijn.”

Ook het Concertkoor Rijswijk zingt inmiddels weer. Marjos Moggré, bibliothecaris bij het koor en tevens verantwoordelijk voor de PR, laat weten dat het iedereen goed gaat. “Tot eind vorig jaar heeft het coronavirus slechts bij één koorlid toegeslagen”, vertelt hij. “De laatste maanden hebben enkele koorleden de mildere variant van het virus opgelopen. Maar allen zijn daarvan gelukkig hersteld. Eindelijk weer samen live mogen zingen, dat heeft lang geduurd. Corona heeft een flinke impact gehad op het hele koorleven. Maar we blijven positief en zien de mooie dingen in het vooruitzicht.”