Een proostmoment met alle partners die zich gaan inzetten voor een goede aansluiting tussen arbeidsmarkt en onderwijs en vernieuwing op het gebied van duurzaamheid.
Een proostmoment met alle partners die zich gaan inzetten voor een goede aansluiting tussen arbeidsmarkt en onderwijs en vernieuwing op het gebied van duurzaamheid. (Foto: Gemeente Rijswijk)

Op deze locatie in Rijswijk wordt vanaf nu door de regio samengewerkt voor verduurzaming

Algemeen

Energy Cave, heet de plek in het Kesslerpark waar voortaan alles rondom geothermie en energietransitie wordt bedacht. Donderdag 9 juni is deze nieuwe netwerklocatie feestelijk geopend met alle betrokken partners. Die komen uit het bedrijfsleven, onderwijs en de publieke sector. Energy Cave bevindt zich in At the Park, het voormalige Shellcomplex.

Dat alle betrokkenen zich gaan inzetten voor verduurzaming, bekrachtigden zij tijdens de opening op 9 juni met een handtekening onder een intentieovereenkomst. Nederland moet van fossiele brandstoffen (zoals gas) overgaan naar duurzame energieopwekking (bijvoorbeeld zonnepanelen en windenergie). Dat is een complexe opgave. Een goede samenwerking tussen meerdere organisaties is hiervoor nodig.

Informatie over verduurzamen woning

Een gezamenlijke uitvoeringsagenda die de samenwerkingspartners hebben opgesteld, moet helpen. Deze agenda geldt niet alleen voor Rijswijk, maar voor de hele regio. Onderwerpen op de agenda zijn een goede aansluiting tussen arbeidsmarkt en onderwijs, kennisoverdracht en innovatie. Voorbeelden: er wordt nieuw onderwijs ontwikkeld, het bedrijfsleven kan nieuwe boortechnieken testen in het Innovatielab RCSG, en inwoners kunnen binnenkort terecht bij de expositie “Rijswijk Schakelt Over” voor alle informatie en vragen over het verduurzamen van hun woning. 

Personeelstekort oplossen

Het tekort aan praktisch, technisch opgeleid personeel is op dit moment een groot probleem, dat naar verwachting de komende jaren alleen nog maar groter wordt. Energy Cave biedt kansen om onderwijsprogramma’s te ontwikkelen, samen met onderwijspartners en partijen als ROC Mondriaan, Darel Educatie, IWNL, Rijswijks Lyceum & Van Vredenburch College en de Energy Switch van TU Delft. 

Organisaties

Maar ook organisaties als Eneco, de Provincie Zuid-Holland, TNO, Kadans Science Partner, Gemeente Den Haag, The Hague Business Agency en spelers als Energie Beheer Nederland, International Geothermal Association (IGA), Shell en Geothermie NL zijn actief betrokken bij de ontwikkeling van onderwijsprogramma’s. “In 2019 zijn we als gemeente Rijswijk het onderwijsprogramma Nieuwe Onderwijs Energie Rijswijk (NOER) gestart. We werkten aan het versterken van de regionale samenwerking tussen het onderwijs en bedrijfsleven, en specifiek ten aanzien van techniekonderwijs. Primair doel van het programma is om jongeren op te leiden voor de juiste banen, en andersom, om de jongeren zo goed mogelijk te informeren, inspireren over het beroepenveld zodat ze in staat zijn de juiste studiekeuze te maken en daarmee uitval te voorkomen. Ik ben blij dat alle inspanningen geleid hebben tot dit nieuwe experience center de Energy Cave. Alleen samen bereik je meer, sneller en met betere resultaten”, aldus onderwijswethouder van de gemeente Rijswijk Johanna Besteman. 

Vraag en aanbod arbeidsmarkt

Aandacht voor een goede aansluiting tussen de vraag van de arbeidsmarkt en het aangeboden onderwijs is essentieel. Ruud van Diemen, ROC Mondriaan: “Door deze samenwerking krijgt het onderwijs de kans om samen met bedrijfsleven en partners nieuwe skills en technieken in te brengen in het onderwijs en met deze vernieuwing de ‘future technician’ voor de energietransitie op te leiden. En doordat er in de keten samen gewerkt wordt komt er ook een nieuwe instroom op gang voor onze mbo techniek-opleidingen. Die instroom hebben we hard nodig om de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen”. 

Energietransitie versnellen

Het klimaat verandert en de energietransitie is in volle gang. Samenwerken rondom aardwarmte en energie biedt bedrijven, overheden, brancheorganisaties en onderwijsinstellingen de kans om sneller en slimmer te innoveren en bij te dragen aan het oplossen van complexe vraagstukken. Andrew Campbell, Eneco: “Door samen te werken met andere partijen in de warmteketen kunnen wij de energietransitie helpen versnellen. Door kennis en ervaring van verschillende partijen in de warmteketen te combineren, en een forum voor kruisbestuiving te bieden, kan de Energy Cave een belangrijke katalysator worden in die versnelling.” 

Wat is geothermie? Geothermie (aardwarmte) is lokale duurzame warmte uit de ondergrond voor de verwarming van huizen, kassen en industrie. De temperatuur loopt op met de diepte: hoe dieper hoe warmer. Het van nature aanwezige warme water wordt uit de ondergrond opgepompt. De warmte wordt eruit gehaald. Een pomp zorgt ervoor dat het afgekoelde water terugstroomt in dezelfde aardlaag waarna het weer opwarmt. Bron: geothermie.nl.

Boorput onderzoeks- en testcentrum

Ook The Hague Business Agency, is enthousiast over de samenwerking. Philip Mulder: “Op termijn hopen wij vanzelfsprekend buitenlandse bedrijven in de geothermiesector naar de regio te halen en deze aan te sluiten bij initiatieven als Energy Cave en RCSG met het ‘boorput onderzoeks- en testcentrum”. Partners participeren in de Energy Cave, vanwege de unieke focus op aardwarmte als onderdeel van de energietransitie. Dit bezoekerscentrum draagt bij aan het zakelijke profiel van innovatiecampus ‘At the Park’. Martin Hulsebosch, Gemeente Den Haag: “Deze regio heeft alle kaarten in handen om impactbedrijven met innovaties op het gebied van aardwarmte aan zich te binden. De Energy Cave maakt zichtbaar wat er qua innovaties in bodem en ondergrond gebeurt. Het mooie aan de faciliteit is dat deze geschikt is voor bewoners, bedrijven en onderwijs.”

‘Coalition of the Willing’

De partijen in het netwerk vormen samen de Coalition of the Willing. De inrichting van de Energy Cave wordt steeds verder uitgebreid aan de hand van de uitvoeringsagenda. Ook vinden er wekelijks meerdere bijeenkomsten plaats, georganiseerd door externe partijen zoals Geothermie NL, Shell, regionaal bestuurlijke overleggen (RES), TNO etc.

Oproep

Ook samenwerken rondom de actuele thema’s geothermie en energietransitie? Neem dan contact op via: info@energycave.nl.

Afbeelding
€ 663.000 voor renovatie station Rijswijk Algemeen 11 aug, 21:14
Afbeelding
Zorg je onbetaald voor iemand en woon je in Rijswijk? Dan kom je misschien in aanmerking voor een extraatje Algemeen 11 aug, 19:45
Afbeelding
15-jarige jongen zwaar mishandeld in Rijswijk: politie zoekt getuigen Politie 11 aug, 15:06
Afbeelding
Vervoersdienst Welzijn Rijswijk komt definitief niet meer terug Algemeen 11 aug, 14:25
Afbeelding
4 puppy’s gedumpt en opgevangen in Rijswijk: dierenpolitie onderzoekt de zaak Algemeen 11 aug, 11:48
Afbeelding
Makkelijk een hobbywebsite maken met Divi Partnerbijdrage 11 aug, 10:44
Afbeelding
Commissie adviseert alternatieven te onderzoeken voor warmteleiding Rijswijk-Leiden Algemeen 10 aug, 22:19
Afbeelding
Sionsfeest RijswijkBuiten 19 en 20 augustus: Westlandse tradities in een Rijswijkse sfeer Algemeen 10 aug, 16:12
Afbeelding
Neycko lanceert stijlvolle herencollectie van travel stof Partnerbijdrage 10 aug, 13:45
Afbeelding
Ondanks coronaperiode en personeelstekort houdt Rijswijkse horeca nog steeds hoofd boven water Algemeen 10 aug, 13:36
Afbeelding
Muziek in de Herenstraat: volgende week feestelijke opening Muziekschool Rijswijk Cultuur 10 aug, 07:30
Afbeelding
Minder mobiele ouderen tussen wal en schip in Rijswijk: dit wil CDA daaraan doen Politiek 9 aug, 17:50
Afbeelding
Rijswijks-Belang stelt vragen over niet doorgaan najaarskermis Politiek 9 aug, 15:35