Park Hofrust heeft oude glorie terug

Algemeen
Wethouder Gijs van Malsen en man van het eerste uur Ruppert Hutzinger onthullen het bordje dat herinnert aan deze renovatie
Wethouder Gijs van Malsen en man van het eerste uur Ruppert Hutzinger onthullen het bordje dat herinnert aan deze renovatie (Foto: RH)

In zes jaar tijd wisten actieve bewoners een zwaar verpauperd park om te vormen tot ‘een prettige ontmoetingsplaats met behoud van het historisch karakter’, aldus het bordje in het park dat herinnert aan deze renovatie en dat donderdagmiddag werd onthuld door wethouder Gijs van Malsen en Ruppert Hutzinger, een man van het eerste uur.

Door Robert Heijdemann

“Het grote werk is gedaan, maar we houden nog wel elk jaar een schouw in het park. Onze bevindingen geven we door aan de afdeling Groen van de gemeente”, vertelt secretaris Margriet van der Werf. “Het zag er in 2016 echt niet uit. Troep in de sloten, stukken betonpad, een rommeltje aan bomen en planten.”

Het zag er in 2016 echt niet uit

Ruppert Hutzinder, zelf hovenier van beroep: “Hele stukken van het park waren compleet overwoekerd door struiken en door achterstallig onderhoud was een rommelig park met een treurige aanblik ontstaan. Oude zichtlijnen waren dichtgegroeid en ook stonden er bomen, zoals coniferen, die in het park niet thuishoren. Ik dacht direct: dat moeten we omvormen tot wat moois. Een unieke plek in de buurt met 300 jaar oude bomen die we moeten koesteren.”


Kleurrijke borders

De bewoners verenigden zich in de stichting Park Hofrust Initiatief. De provincie was bereid financieel bij te dragen. “Nadat er eerst veel is gesnoeid en zichtlijnen zijn teruggebracht, werden kale plekken opgevuld en dode planten vervangen. In de kleurrijke borders staat nu een grote variëteit aan planten, de beschoeiingen zijn vernieuwd en de sloten zijn schoon. Het voorplein bij het landhuis is vergroot en nieuwe paden zijn slingerend door het park aangelegd”, vult Margriet aan.


Secretaris Margriet van der Werf en Ruppert Hutzinger dragen het onderhoud over aan de gemeente. - RH

Oude gemeentehuis

“Van 1922 tot 1967 diende de buitenplaats als gemeentehuis”, weet bewoonster Heilina van Putten. Maar daarvóór had het al veel bewoners. “In de 15e eeuw was de hofstede van de heer van Reyerwaard. In 1656 bouwde mr. Gerrit Graswinckel, secretaris van Den Haag, hier een buitenhuis. In 1725 werd Rotterdamse advocaat mr. François Pielat de Blagny voor 10.000 gulden eigenaar. In 1844 gevolgd door generaal Josef Jacobus baron van Geen. Na zijn overlijden woonden hier nog de minister van oorlog Johan Hendrik Voet en de uitbaters van het Haagse hotel ‘De twee Steden’.”


Betrokken burgers

Het werk van de bewoners is gedaan. De gemeente neemt het onderhoud over. Wethouder Gijs van Malsen bedankte de bewoners, de afdeling Groen en de provincie. “Het initiatief van betrokken burgers heeft een heel mooi resultaat opgeleverd. In de afgelopen 6 jaar is het park omgetoverd van een sjofel en rommelig park naar een open en kleurrijk park. Het was een heel traject, maar het is een prachtig park geworden, daar zijn we erg blij mee als gemeentebestuur.”


“Het was een heel traject, maar het is een prachtig park geworden”, aldus wethouder Gijs van Malsen.