Aanstaande vrijdag geen treinen in de regio

Algemeen
NS-medewerkers die in Dordrecht, Rotterdam, Leiden of Den Haag aan hun dienst beginnen, zijn door de vakbonden opgeroepen om vrijdag 26 augustus te staken.
NS-medewerkers die in Dordrecht, Rotterdam, Leiden of Den Haag aan hun dienst beginnen, zijn door de vakbonden opgeroepen om vrijdag 26 augustus te staken. (Foto: RH)

Morgen begint de eerste 24-uursstaking van het NS-personeel voor een beter CAO. De staking vindt plaats in de regio Noord. In totaal vinden er vijf 24-uursstakingen plaats. Vrijdag 26 augustus is de regio Den Haag aan de beurt. 

Dat betekent dat NS-medewerkers staken die normaliter aan hun dienst beginnen in Den Haag, Dordrecht, Leiden en Rotterdam. Ook NS-personeel op de internationale lijn naar Brussel legt vrijdag het werk neer. Van 04.00 uur ‘s ochtends tot 04.00 uur ‘s nachts rijden er dan nauwelijks tot geen treinen in de regio. FNV, CNV en VVMC hebben ook het onderhouds- en servicepersoneel op de locaties Rotterdam, Den Haag Binckhorst en OB Leidschendam tot staking opgeroepen. 

Sprinters Den Haag CS en Dordrecht

De NS geeft op haar website aan dat ze momenteel bekijkt wat de impact van de acties in onze regio gaat zijn op het treinverkeer en de reizigers: “Zodra wij hier meer informatie over hebben, informeren wij u verder.” Als de actie vrijdag doorgaat, rijden de sprinters van en naar Den Haag Centraal en Dordrecht - de treinen die op station Rijswijk stoppen - vrijwel niet.

Stakingsregeling

Reizigers die geraakt worden door de staking, kunnen gebruikmaken van de stakingsregeling: als je 30 minuten tot een uur vertraging oploopt, heb je recht op terugbetaling van (een deel van) je vervoersbewijs. Bedraagt de vertraging 60 minuten of meer, krijg je je gehele vervoersbewijs terugbetaald. Reis je geheel niet met de trein maar maak je gebruik van vervangend vervoer, heb je mogelijk recht op een vergoeding tot €25.

Financiële eisen

De spoorsector worstelt al langere tijd met een personeelstekort. Om het werken in de sector aantrekkelijker te maken, wil de FNV dat de NS de salarissen van medewerkers verhoogt. Het minimale uurloon zou 14 euro moeten bedragen, het maandloon moet volgens FNV verhoogd worden met 100 euro en om de inflatie en prijsstijgingen te compenseren, eist FNV een eenmalige uitkering van 600 euro bruto.

Stakingsacties

Meerdere gesprekken tussen de vakbond en de NS leidden niet tot bevredigende resultaten. Het gaat de NS financieel ook niet voor de wind, zo heeft de vervoerder aangegeven, door de nasleep van de coronapandemie. De vakbond had 5 augustus als ultimatum gesteld. Nu die datum gepasseerd is, volgen er stakingsacties.

Bronnen: NS.nl, fnv.nl, Omroep West, Max Vandaag.

[Bewerking 24/8 08:54: titel aangepast. Het woord ‘mogelijk’ is verwijderd.]