Waar een verloederd schoolgebouw stond, komen 31 sociale huurwoningen

Algemeen
Zo komt het appartementengebouw er ongeveer uit te zien. Er komt meer groen dan in het oorspronkelijke plan.
Zo komt het appartementengebouw er ongeveer uit te zien. Er komt meer groen dan in het oorspronkelijke plan. (Foto: Rijswijk Wonen)

Er worden 31 nieuwe sociale huurwoningen gebouwd aan de Godfried Bomansstraat 2 in Rijswijk. Het project wordt in opdracht van Rijswijk Wonen door het Wateringse bouwbedrijf Weboma gerealiseerd. Het gaat vooral om appartementen, vooral met twee kamers.

Dinsdag 13 december ondertekenden wethouders Armand van de Laar (Stadsontwikkeling) en Gijs van Malsen (Volkshuisvesting) samen met directeur Rob van den Broeke (Rijswijk Wonen) de intentieovereenkomst om hier 31 sociale huurwoningen aan de Godfried Bomansstraat 2 in Rijswijk. Op de plek waar het appartementencomplex komt, stond vroeger een schoolgebouw. Na jarenlange leegstand en verloedering werd dit gebouw eind 2020 gesloopt.  


Wethouder Armand van de Laar (Stadsontwikkeling), Rob van den Broeke (directeur Rijswijk Wonen) en Gijs van Malsen (o.a. Wonen) hebben dinsdag 13 december de komst van de appartementen bevestigd met een intentieovereenkomst. - Erwin Dijkgraaf

Verschillende woningen

Er worden 27 tweekamerwoningen gebouwd. Deze zijn ook bedoeld voor jongeren tot 30 jaar, een doelgroep die veel moeite heeft om aan woonruimte te komen. Daarnaast worden er twee woningen gebouwd voor gezinnen waarin iemand een lichamelijk beperking heeft (zogeheten mindervaliden-, MIVA-woningen). Tot slot komen er twee 3-kamerwoningen voor twee- tot driepersoonshuishoudens. Het idee om ruimte te bieden aan verschillende doelgroepen, komt van buurtbewoners.

Wethouder Gijs van Malsen: “We gaan weer meer ruimte vrij maken voor sociale woningbouw om de onacceptabel lange wachtlijsten te verkleinen. En toe te werken naar een thuis voor iedereen in Rijswijk. Dit project is voor mij pas het begin.”

Dit project is voor mij pas het begin

Wethouder Armand van de Laar vult aan: “Rijswijk vernieuwt op verschillende plekken en ik ben blij dat dat ook in bestaande wijken als Steenvoorde het geval is. Na jarenlange leegstand komen er nu mooie diverse woningen bij. Een impuls voor de fijne buurt met voorzieningen die Steenvoorde is.”

Directeur Rob van den Broeke is blij met de ondertekening: “We zijn een stap dichterbij een mooi plan waarmee we de sociale woningvoorraad van Rijswijk weer uitbreiden. Met niet alleen betaalbare, maar ook zeer energiezuinige woningen. In deze tijden een dubbel fijn bericht.”

Buurt dacht mee

De buurt heeft meegedacht over hoe de Godfried Bomanslocatie eruit moet komen te zien. Dat deden ze op verschillende manieren, bijvoorbeeld met twee ontwerpsessies. Wat bewoners bijvoorbeeld bedachten: het parkeerterrein wordt alleen toegankelijk voor bewoners, en er komen niet meer parkeerplaatsen dan echt nodig is. Ook wordt het terrein waar het appartementencomplex komt, tijdelijk een soort voetbalveldje. Dit zal zijn tot de bouw start.

Andere ideeën van omwonenden

De omwonenden wilden verder meer groen rondom het gebouw, meer afstand tussen de nieuwbouw en de bestaande eengezinswoningen aan de P. Voûtestraat en de balkons bieden meer privacy. Ook komt de fietsenberging in het gebouw, in plaats van dat hij los komt te staan en wordt de hoofdingang beter zichtbaar. Bovendien kunnen bewoners hun scootmobiel in een speciale berging in het gebouw stallen.

Vervolgtraject

De komende tijd krijgt de voorbereiding van het project een vervolg. Er is onder andere een bestemmingsplanprocedure opgestart. De verwachting is dat dat in de zomer van 2023 wordt vastgesteld, waarna de omgevingsvergunning voor het bouwplan kan worden verleend en kort daarna de bouw kan beginnen.