Overlast C.T. Storklaan: ‘Het woongenot is grotendeels weg’

Algemeen
Marjolijn Peters overweegt te verhuizen door de overlast aan de C.T. Storklaan.
Marjolijn Peters overweegt te verhuizen door de overlast aan de C.T. Storklaan. (Foto: Eigen foto)

Marjolijn Peters is bewoonster van de C.T. Storklaan. Jarenlang heeft zij met veel plezier in deze kleine straat in Rijswijk gewoond, maar het woongenot is grotendeels weg. De overlast van de bouwwerkzaamheden in de buurt zijn niet alleen haar, maar bijna alle buurtbewoners een doorn in het oog. “We hebben al bij verschillende instanties geklaagd, maar het helpt niets. Daarom ben ik naar de mogelijkheden aan het kijken om te verhuizen. In verband met mijn werk en de woningmarkt is dat natuurlijk niet gemakkelijk.”

Door Ronald Mooiman

Rijswijk is bezig met een metamorfose. De gemeente moet binnen enkele jaren een middelgrote stad worden met rond de 80.000 inwoners. Nieuwbouwprojecten zijn er zoals RijswijkBuiten, maar er is ook bedrijvigheid op enkele locaties waar de bestaande bouw wordt omgekat tot nieuwe woningen. Denk daarbij aan Bogaard Stadscentrum, het Havenkwartier en de HBG-locatie. De werkzaamheden betreffende deze laatste locatie begonnen met de bouw van The Minister, het gebouw dat werd getransformeerd van het onderkomen van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst tot een woonlocatie met allure.


Begon met Minister

Marjolijn Peters: “Ik woon hier al 23 jaar, de andere buren wat korter en ook sommigen wat langer. De overlast is vooral begonnen bij de bouw van The Minister. Er werden containers aan de overkant gezet en daar werd veel materiaal ingegooid en aangestampt. Ook werd er veel met drilboren gewerkt. Het werk ging ook door tijdens vakanties en zaterdagen, de klus viel flink tegen. Nu zijn er eindwerkzaamheden. Ze hebben aan de kant van de C.T. Storklaan een uitrit gemaakt, niet voor de bewoners, die gaan bij de Pa van der Steurlaan de garage in, maar wel voor overig verkeer, denk aan verhuiswagens, bezorgdiensten en andere bedrijven.”

De auto’s komen recht op mijn woonkamer af met hun lichten

“De auto’s komen recht op mijn woonkamer af met hun lichten. Naast de uitrit komen links drie en rechts drie vuilcontainers, daardoor zal ook weer meer zwaar verkeer de straat in komen. Aangezien ze in de Van Markenlaan ook een kantoor gaan ombouwen naar woningen, zal daar ook weer veel lawaai en trillingen vandaan komen. Zwaar werkverkeer blokkeert de straat waardoor ander verkeer, bijvoorbeeld de vuilniswagen, moet omkeren om tegen het verkeer in de straat weer te verlaten Dit veroorzaakt levensgevaarlijke situaties en is niet acceptabel voor ons, het tast ook je woonplezier aan. Al jaren niet meer doordeweeks in mijn tuin kunnen zitten vanwege de herrie.”


Zonder succes geklaagd

Buurtbewoners hebben bij verschillende instanties geklaagd, tot op heden zonder succes. Marjolijn vervolgt: “We hebben ons niet verenigd in een buurtcomité, wel zit ik al jaren in de Bewonersorganisatie Steenvoorde Noord. Wij kunnen alleen niet als zodanig iets betekenen voor deze straat, ook al omdat de organisatie op sterven na dood is. Contact met de gemeente is summier, soms wordt wat inspraak beloofd maar daarna horen we niks meer.”

Wij in huurwoninkjes tegen een giga grote aannemer

“Ik weet ook niet of de gemeente iets voor ons kan doen. Het gevoel is: wij in huurwoninkjes tegen een giga grote aannemer. Bij Rijswijk Wonen heb ik ook al aangeklopt, die zeggen hier niks aan te kunnen doen. Er is zelfs al nagevraagd bij een landelijke organisatie over maximale geluidshinder. Nu rijden ze ook aan de kant van de Winston Churchilllaan het terrein op, maar dat wordt weer afgesloten. Er wordt nu gekeken of ze plek kunnen vinden voor de containers, maar ze hebben de aansluitingen voor de containers met persdruk al aangelegd terwijl we net een zienswijze hebben ingediend hoe het ook anders kan.”

Murw geslagen

Het woonplezier is er voor veel buurtbewoners af. Zeker voor Marjolijn: ”Hoop op een goede afloop heb ik allang niet meer, ben er murw van geslagen. Ik vond het altijd fijn wonen, heb ook veel gedaan in Rijswijk, bij bewonersorganisaties, buurtpreventie, buitenspeeldag, braderieën, paas- en kerstacties, Sinterklaasvieringen. Maar ik overweeg om hier nu weg te gaan. Het woongenot is grotendeels weg. Er zijn nu nog wel wat contacten van mij bij de gemeente aan het informeren hoe het zit met deze overlast en PvdA raadslid Wil van Nunen is bij mij langs gekomen om de situatie te bekijken.”

Politiek

Tijdens de Forumvergadering Stad van 6 december heeft mevrouw Wanders aandacht gevraagd voor de problemen van de vuilcontainers en het vele bouwverkeer dat door de C.T. Storklaan gaat. PvdA-raadslid Wil van Nunen heeft aan verantwoordelijk wethouder gevraagd of hij ook vindt dat de overlast zeer onwenselijk en of hij bereid is samen met bewoners te kijken naar alternatieven. Wethouder Wit (GroenLinks) zegt toe dat er in het vervolg beter gekeken moet worden naar de inrichting van bouwplaatsen en dat deze kwestie snel in het college zal worden besproken.