Column Stefan van Egmond: Sinterklaashulp

Column
Stefan is teamchef politie Rijswijk.
Stefan is teamchef politie Rijswijk. (Foto: PR)

Hij is weer in het land: Sinterklaas met zijn pieten. Een mooie traditie waar jaren geleden discussie is ontstaan over het uiterlijk van (zwarte) piet. 

Als politie staan we neutraal in de discussie rondom het uiterlijk van de vrolijke hulp van Sinterklaas. Toch levert de discussie de politie vooral een capaciteitsuitdaging op. Waar dit kinderfeest in het verleden werd gevierd met de aanwezigheid van een minimaal aantal agenten, zijn tegenwoordig bij sommige intochten meerdere pelotons aan ME’ers nodig. Om u een beeld te geven: één peloton bestaat uit niet minder dan 54 agenten, die normaal gesproken op straat werken. Bij sinterklaasintochten waar om de openbare orde te kunnen waarborgen de ME aanwezig is zijn er vaak 2 of meer pelotons nodig, los van reguliere agenten die in het normale uniform optreden. 

In Rijswijk had de komst van sinterklaas wat voeten in de aarde. Eén officiële intocht met sinterklaas volgens de NTR richtlijnen en de week erna een optocht met een sinterklaas en zwarte pieten. Die laatste optocht kwam in het vizier van Kick Out Zwarte Piet en Extinction Rebellion. Onze burgemeester besloot geen vergunning te verlenen voor deze optocht op basis van onder andere het negatieve advies van de politie. Een dergelijk advies van de politie is gebaseerd op een risicoanalyse. 

Een paar kilometer verderop ging in de Lier een intocht met traditionele zwarte pieten wel door. Kick Out Zwarte Piet kwam er demonstreren en de ME moest uiteindelijk optreden. Niet tegen Kick Out Zwarte Piet, maar tegen pro-zwarte pieten: volwassenen die uien, tomaten, eieren en blikjes frisdrank gooiden naar de demonstranten. De politie heeft daar meer dan één peloton agenten ingezet. Ik heb het niet uitgerekend, maar het zou mij niet verbazen dat als je het aantal agenten zou vermenigvuldigen met het aantal gewerkte uren en het uurtarief, iedere gezin in die omgeving een privé bezoek had kunnen krijgen aan huis van een Sinterklaas met een (zwarte) Piet. Dat had heel wat gedoe gescheeld. 

Toch relativeert zo’n hele pietendiscussie op het moment dat onze stad werd geconfronteerd met het tweede familiedrama binnen een jaar tijd. Een dode vrouw in een woning aan de Lange Dreef en een zwaargewonde man in de buurt van de woning die in hetzelfde huis woonde als de vrouw en als verdachte is aangemerkt. Wat een onvoorstelbaar leed voor de nabestaanden. Voor hen zal deze periode van het jaar altijd andere herinneringen oproepen.