Zó gaan deze jongeren de Schouwburg volgend weekend opschudden

Cultuur
Dion, Julia, Isabel en Joery zijn een deel van de 19-koppige cast van NuRT (Nieuw Rijswijks Theater) die volgend weekend voor rock & roll zorgt in de Rijswijkse Schouwburg.
Dion, Julia, Isabel en Joery zijn een deel van de 19-koppige cast van NuRT (Nieuw Rijswijks Theater) die volgend weekend voor rock & roll zorgt in de Rijswijkse Schouwburg. (Foto: DvE)

Op de zaterdagmarkt in Oud-Rijswijk staan Dion, Julia, Isabel en Joery van NuRT druk te flyeren. Komend weekend, op 4 en 5 juni, treden ze voor het eerst sinds corona weer op met de swingende musical ‘All Shook Up’, en daar willen ze natuurlijk zoveel mogelijk publiek bij.

Door Debbie van Eijk

Hoofdrolspeler Joery vertelt: “In februari 2020 was onze laatste voorstelling, ‘Our House’. Toen we vervolgens wilden gaan repeteren voor All Shook Up, kwamen de lockdowns. Er was zelfs een moment dat we dachten: ‘Nou, dit gaat hem niet worden’. Maar we hebben er toch voor gekozen om door te gaan.”

Spirit van Elvis

Komend weekend gaat het dan eindelijk gebeuren, met een “geweldige crew van negentien jongeren”. Joery’s personage Chad is het middelpunt van de show. Dit stoere, Elvisachtige type (leren jas, blue suede schoenen met witte sokken, gitaar) zet een bekrompen stadje helemaal op zijn kop door rock & roll te introduceren. De vrouwen worden wild, verliefdheden ontstaan.

‘Hè, wat is dit?’

Isabel speelt Miss Sandra, het ‘sekssymbool’ van de voorstelling. “Iedereen wordt verliefd op mij, en ik word verliefd op een vrouwelijke hoofdrolspeelster die uiteindelijk een man speelt…” Ze kijkt even bedenkelijk. “Ja, het is een beetje…”
Joery lacht: “Als je het zo vertelt, denken mensen waarschijnlijk, hè, wat is dit?”

Ook Engelse liedjes

Veel mensen lopen voorbij als de jongeren hun flyer willen toesteken met info over de musical. “Maar als we zeggen ‘Elvis-muziek’, wordt-ie vaker aangepakt,” merkt Joery op. “Iemand vertelde net ook dat zijn vader begraven is op Elvis-muziek. Veel mensen hebben er een emotionele band mee”, aldus Joery. Isabel vult aan: “En omdat we nu ook best veel in het Engels zingen, worden de liedjes beter herkend door de Elvis-fans.”

Hoewel Elvis niet als personage in de musical wordt opgevoerd, vindt alles plaats in de spirit van dit legendarische rock & roll-icoon: “Het gaat om wat hij probeerde over te dragen met zijn muziek. Het disrupten (‘verstoren’, red.) van de gevestigde orde.”

Motor, eh, scooter

Voor wie nog niet enthousiast is geworden over een middagje of avondje uit volgend weekend naar deze ongetwijfeld geweldige show, noemen de jonge acteurs nog een reden om te gaan: “We hebben een motor die het toneel opkomt.”
“Een scooter”, corrigeert Isabel lachend.
“Een scooter,” geeft Joery toe, “maar hij ziet eruit als een motor. Ik heb geen motorrijbewijs, vandaar.”

Kaarten

NuRT staat voor Nieuw Rijswijks Theater, de musicalgroep met negentien jongeren tussen de 18 en 30 jaar van het Rijswijks Jeugdtheater. De musical All Shook Up wordt uitgevoerd op zaterdag 4 juni om 20.00 en op zondag 5 juni om 14.00. Kaarten zijn slechts 15 euro per stuk voor volwassenen, 12,50 euro voor kinderen. Voor meer informatie, zie de website van de Rijswijkse Schouwburg: rijswijkseschouwburg.nl.