Sionsfeest officieel geopend met toespraken door twee burgemeesters: ‘Let the games begin!’

Cultuur
Bas Verkerk (wnd. burgemeester van Rijswijk), Hans Broekhuizen (voorzitter Oranjevereniging Sion) en Bram van Hemmen (wnd. burgemeester van Midden-Delfland).
Bas Verkerk (wnd. burgemeester van Rijswijk), Hans Broekhuizen (voorzitter Oranjevereniging Sion) en Bram van Hemmen (wnd. burgemeester van Midden-Delfland). (Foto: DvE)

Zowel Bas Verkerk, (wnd.) burgemeester van Rijswijk als Bram van Hemmen, (wnd.) burgemeester van Midden-Delfland stonden vanochtend vroeg op het terrein van de Oranjevereniging Sion in RijswijkBuiten. Beide burgemeesters hadden deze week, vers terug van hun vakantie, het verzoek gekregen om de Kinderspelen van het Sionsfeest te openen.  

Het was Van Hemmens eerste openbare optreden sinds hij op 1 juli burgemeester van Midden-Delfland werd. “Maandag kwam ik terug van vakantie, woensdag werd ik gebeld”, vertelt hij. Hij vindt het zelf wel ‘grappig’ dat zijn eerste optreden in een andere gemeente plaatsvindt, maar vreemd is het niet: het Sionsfeest is van oorsprong een echt Horenees feest. “Dit was allemaal kassengebied. Het is bijzonder om de relatie tussen dit stukje Rijswijk en Den Hoorn sterk te houden.”


Stokken vangen, een van de tientallen spelletjes die gespeeld moesten worden om een patatbon en cadeautje te verdienen.

Verstandig gehandeld

Burgemeester Verkerk noemt het gebied waar Rijswijk en Den Hoorn in elkaar overlopen “verdorie het mooiste plekje in heel Haaglanden”, met de nodige humor. “U hebt verstandig gehandeld door hier te gaan wonen”, zegt hij tegen het publiek. Dat zijn de al meer dan honderd aanwezigen die zich in de vroege ochtend bij de feesttent hebben verzameld: vrijwel zonder uitzondering gezinnen met opgroeiende kinderen, opa’s en oma’s.


Onder het publiek bevonden zich zowel mensen uit Den Hoorn als mensen uit Rijswijk.

Natuur-, buiten-, boerengevoel

De schoonheid van de nieuwe gemeente waar hij tijdelijk burgemeester van is, verraste ook Van Hemmen toen hij net aantrad. “Ik reed van Maasland naar Schipluiden en was diep onder de indruk van de landelijke omgeving. Wát een mooie gemeente.”
 Verkerk: “Het mooie van dit stukje RijswijkBuiten is dat je redelijk makkelijk ziet wat boeren doen. Je krijgt hier echt het ‘natuur-, buiten-, boerengevoel.’”


Iedereen kijkt gespannen toe bij een potje Mikado.


Genieten op het springkussen.

Ideaal moment

Het Sionsfeest vindt van oudsher plaats op de verjaardag van koningin Wilhelmina, die 31 augustus 1880 werd geboren. De laatste jaren wordt het gevierd in het laatste weekend van de zomervakantie. En dat is een ideaal moment, vindt ook Verkerk: “Het is een leuke manier om weer met werk en school te beginnen. Ik sprak net wat kinderen die heel enthousiast waren. Sommige kinderen zijn van plan een nieuw record te vestigen tijdens de Kinderspelen. Het is goed dat ze bewegen, wat doen. En ze kunnen elkaar verhalen vertellen over de vakantie.” 

Nieuwe bestuursleden

“Let the games begin!” Met die woorden besluit Verkerk zijn openingsspeech. Daarna spreekt Van Hemmen zijn waardering uit voor alle vrijwilligers die dit feest mogelijk maken.


Jim (RijswijkBuiten, vader van drie) is een van de twee nieuwe bestuursleden van Oranjevereniging Sion.

Een van de actieve vrijwilligers is Jim, vader van drie jonge kinderen en sinds kort bestuurslid van de Oranjevereniging. Er zijn vijf bestuursleden in totaal, waarvan twee nieuw. Waarom Jim bestuurslid is geworden? “Het is belangrijk dat dit soort evenementen plaatsvinden,” vindt hij. Zijn betrokkenheid bij het Sionsfeest is nieuw: zelf woont hij pas in deze buurt sinds 2018.


Indy, Danique, Nika (allen 15 jaar) begeleidden het touwtjespringen. Zelf deden ze ook mee aan de Kinderspelen van het Sionsfeest toen ze jonger waren.

Dat geldt niet voor vrijwilligers Indy, Danique en Nika (allen 15 jaar). Zij kwamen als jonge kinderen al naar het Sionsfeest, beleefden dan de tijd van hun leven en bezorgen nu op hun beurt andere kinderen een topdag. Springtouwen is ‘hun’ spelletje vandaag. Geduldig laten ze alle kinderen aan de beurt, zetten een vinkje op de spelletjeskaarten en delen complimenten uit: “Goed gedaan.” 

Zo zijn er meer dan twintig Oud-Hollandse spelletjes die worden begeleid door kinderen in de tienerleeftijd. Onvermoeibaar stapelen de jongens bij het blikgooien de blikken steeds opnieuw weer op, raapt de jongen bij het knikkeren de knikkers uit het gras, leggen de jongens bij het doelschieten de ballen steeds weer klaar en helpt de jongen bij het hengelen het haakje de goede kant op. 


Hans Broekhuizen van de organisatie deelt een prijs uit bij het Rad van Fortuin.

Álle spelletjes doen, de kaart vol krijgen, daar draait het om. Aan het einde worden de kinderen beloond met een patatbon en een klein cadeautje. Dan is het tijd voor het Rad van Fortuin, waar iedereen die dat wil aan mag meedoen, en de prijsuitreiking. En zo is de kop eraf van een laatste feestweekend voor iedereen weer naar werk of school mag.


Er werd hard gewerkt om alle kinderen van een welverdiend patatje te voorzien.