Angst voor kernwapens leidt opnieuw tot NOS-reportage bij BB-Museum

Cultuur
Wethouder Mark Wit (r) en Riko van der Stap hijsen de BB-vlag, het begin van het evenement.
Wethouder Mark Wit (r) en Riko van der Stap hijsen de BB-vlag, het begin van het evenement. (Foto: RH)

Volwassenen en gezinnen met kinderen lopen op het terrein van het Museum Bescherming Bevolking in Park Overvoorde. Hier vindt dit weekend de herdenking plaats van de Cubacrisis, nu 60 jaar geleden. “Door de situatie in de Oekraïne is dit weer actueel”, aldus een vader. De zoon heeft vooral belangstelling voor de MIGG, een Russisch gevechtsvliegtuig.

Door Robert Heijdemann

“De wereld hield de adem in tijdens de Cubacrisis toen die dreigde uit te monden in een nucleaire oorlog tussen de grootmachten Verenigde Staten en de toenmalige Sovjet-Unie, waarbij zich nu onvermijdelijk de vergelijking opdringt met de huidige situatie in Oekraïne en de dreiging door Rusland met het inzetten van atoomwapens”, vertelt wethouder Mark Wit (o.a. Kunst en Cultuur) bij het startschot voor het tweedaagse Koude Oorlog evenement in het bunkercomplex Overvoorde, dat dit jaar in het teken staat van de Cubacrisis in 1962.


Programma

In het weekend van 22 en 23 oktober is er een speciale expositie van bijzondere posters en affiches uit de tijd van de anti-kernwapendemonstraties. Buiten staat een supersonische straaljager, goed voor een maximale snelheid van 2230 km/uur. Ook kan je een selfie maken bij een van de zeven historische Koude Oorlog-voertuigen op het terrein. Of wie weet leg je wel contact met een andere deelnemende locatie, via een echte analoge radioverbinding.


De MIGG 21 supersonische straaljager is goed voor een maximale snelheid van 2230 km/uur. - RH

NOS-reportage

Voor de tweede keer dit jaar maakt de NOS zaterdagochtend 22 oktober weer een reportage vanuit het museum. Onderzoek dat zij lieten uitvoeren, geeft aan dat de helft van de Nederlanders (48 procent) bang is dat Rusland in het kader van de Oekraïneoorlog kernwapens zal inzetten. 

De helft van de Nederlanders is bang dat Rusland kernwapens zal inzetten

“Sinds het begin van deze oorlog zien we een toenemend aantal bezoekers,” vertelt Riko van der Stap. Zo’n 30 vrijwilligers zijn sinds 2004 aan het werk bij het Museum Bescherming Bevolking. Dat varieert van het rondleiden van bezoekers tot het uitvoeren van onderhoud.

Hulp verlenen

De Bescherming Bevolking was in de tijd van de Koude Oorlog actief met als doelstelling het verlenen van hulp aan burgers in getroffen gebieden. Vanuit dit commandocentrum werd de hulp bovengronds aangestuurd. Om dat ook te kunnen doen als Nederland aangevallen zou worden, zat de staf in beschermd onderkomen. In de atoomkelder werkten tussen de 60 en 70 mensen. Riko van der Stap: “Ondanks de toenemende nucleaire dreiging zal het een museum blijven. De installaties zijn decennialang niet meer onderhouden.”


Burgemeester Bas Verkerk (wnd.) bekijkt een keur van producten uit de tijd van de Koude Oorlog. Van beelden en wekkers, tot pennen en posters. - RH

Groot onderhoud

Een museum is cultureel erfgoed. De gemeenteraad nam in april van dit jaar een motie van Rijswijks-Belang aan om deze locatie ook in de toekomst te behouden. “Dit willen we doen in de vorm van een nog te bepalen structurele subsidie en via het uitvoeren van groot onderhoud aan het complex de komende jaren”, aldus de wethouder.