Bijna oudejaarsconference: dit valt Sjaak Bral op aan Rijswijk

Cultuur
Net als altijd betrekt Sjaak Bral ook zijn publiek weer bij zijn eindejaarshow. 'Vaarwel 2022' wordt alweer de 25ste keer.
Net als altijd betrekt Sjaak Bral ook zijn publiek weer bij zijn eindejaarshow. 'Vaarwel 2022' wordt alweer de 25ste keer. (Foto: Martijn Beekman)

Op 26 december laat Sjaak Bral, columnist voor het AD/de Haagsche Courant zijn eindejaarsconference 2022 opnemen in de Rijswijkse Schouwburg.

Tradities moet je koesteren. Zo ook de eindejaarsconferences van Sjaak Bral. ‘Vaarwel 2022’ wordt alweer de vijfentwintigste keer dat de columnist van AD/Haagsche Courant samen met zijn publiek het voorbijgaande jaar op humorvolle wijze doorneemt. Verwacht minstens drie ‘vlijmscherpe grappen’ per minuut, want met zo’n doldwaas jaar als dit is dat allemaal goed mogelijk. Eind december is ‘hometown Den Haag’ aan de beurt en daarvoor, op 26 december, laat Sjaak zijn show voor RTVWest opnemen in de Rijswijkse Schouwburg. Komen er eigenlijk nog Haagse en Rijswijkse grappen in voor? We gingen het hem zelf vragen.

Door Frans Limbertie

Hij heeft er net weer de zoveelste try out er opzitten. Het zijn drukke en hectische tijden voor Sjaak. Vanavond (eind november, F.L.) zat het helemaal vol in het Voorburgse Ludens. Er kon echt niemand meer bij. Mooi om te zien dat Bral zijn vaste publiek heeft, waarvan de gasten allemaal reuze benieuwd zijn naar wat de Haagse komiek over het afgelopen jaar te zeggen heeft. Met zijn fans speelt hij de voorstelling als het ware samen. Sjaak probeert wat grappen uit, wacht hoe de grap valt, en als de zaal buldert komt die in de eindvoorstelling. 

Alleen als de zaal buldert komt de grap in de eindvoorstelling

Bij een mildere reactie gaat ie eruit. “Publiek is leidend hierin en dat werkt goed”, vertelt de ras-Hagenees na afloop in de kleedkamer. “Ik volg natuurlijk het nieuws op de voet, laat daar geen misverstand over zijn. Ik schrijf er een grap over en laat het publiek dan beslissen wat ze ervan vindt. Maar er zijn bepaalde gebeurtenissen in een jaar die mensen op een gegeven ogenblik helemaal niet zo interessant meer vinden. En dan houdt het op. Doe ik al jaren zo. Het is aardig wat schrappen, hoor. Uiteindelijk kun je dit een soort van monteren noemen. Het gevoel hebben dat je een beetje staat aan te kloten met velletjes tekstpapier en dat de liedjes er nog niet helemaal inzitten, maar ineens boem, is het er plots. Blijft telkens weer wonderbaarlijk.” 

Grappen over koningshuizen

Vanaf volgende week moet de voorstelling er dan ook staan. Voor Sjaak een uitgemaakte zaak. “Dat is ook het mooie van ons vak”, geeft hij aan. “Zo’n voorstelling is het enige kunstwerk dat je samen met je publiek maakt. Na een paar keer spelen voel je steeds beter waar de essentie moet komen te liggen. Zo’n stuk over koningin Elizabeth, werkte prima vanavond. Veel lachers vanuit de zaal. Die komt er in dus. Net als Amalia en haar kroondomein, laatst weer in het nieuws. Grappen over koningshuizen werken trouwens altijd goed. Maar vergis je niet, er kunnen nog wel wat ‘dingetjes’ gebeuren in deze laatst weken die het vermelden meer dan waard zijn.”

Lokale media belangrijk

Vooropgesteld: Sjaak Bral wordt met regelmaat geïnterviewd, maar vindt het een eer dat wij namens de lokale media ook nog even langskomen. “Ik vind hun rol in het medialandschap belangrijk, en dat meen ik echt”, zegt hij met volle overtuiging. “Net weer een onderzoek zitten lezen dat die wekelijkse kranten nog steeds ontzettend goed worden gelezen. Sterker nog: het is zelfs het meest gebruikte medium. Meer nog dan radio en tv. Weet je, de wereld is voor veel mensen zo groot geworden. Als er pakweg twee minuten geleden iets gebeurt, ergens op de wereld, weten we het binnen ‘no time’.” Volgens Sjaak geven de lokale media in hun kranten juist de kleine dingen veel aandacht. “Mensen voelen zich hierdoor meer betrokken bij een stad of een dorp. En zo hoort het ook, zo vind ik.”

Haagse en Rijswijkse input

Hoe zit het met de lokale humor? Wat voor grappen kunnen we verwachten over Rijswijk en Den Haag? Een nieuwe burgemeester in Rijswijk, altijd leuk en spannend volgens Bral. “Of ik er iets over ga zeggen weet ik nog niet. Of er moet in de tussentijd iets bijzonders gebeuren. Maar een vrouwelijke burgemeester, ik juich het van harte toe. Vrouwen moeten sowieso meer op dit soort functies. Zolang ze natuurlijk maar niet Pauline Krikke heten (vorige burgemeester Den Haag, F.L.). Kijk, wanneer onze eigen burgemeester Jan van Zanen zoals afgelopen week een plakkaat aanneemt waarop staat: ‘de mooiste Oranjestaat van Nederland’, hij vervolgens op de foto gaat met bord en inwoners, dat daarna in de pers verschijnt, en dan blijkt dat dat bord nota bene door de bewoners zelf is gemaakt, moet ik daar vreselijk om lachen. Dat is humor! Kortom, ik sluit niet uit dat ik daar nog wel wat mee ga doen.”