Recordaantal bezoekers in Rijswijk bij Landelijke Sterrendagen 2023

Cultuur
Het heldere weer van zaterdagavond 25 februari trok veel belangstellenden naar de Sterrendagen van de RIjswijkse Sterrenwacht, die na nationale media-aandacht in december een landelijk begrip begint te worden.
Het heldere weer van zaterdagavond 25 februari trok veel belangstellenden naar de Sterrendagen van de RIjswijkse Sterrenwacht, die na nationale media-aandacht in december een landelijk begrip begint te worden. (Foto: RH)

Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen in het weekend van 24 en 25 februari stelde de Rijswijkse Sterrenwacht zeven van haar telescopen op naast De Schilp bij ABA aan de Schaapweg. Vooral op de heldere zaterdagavond ontvingen zij een recordaantal van bijna 200 bezoekers, waaronder erg veel kinderen.

Door Robert Heijdemann

“De Sterrendagen zijn het langstlopende sterrenkundige publieksevenement van ons land, waarbij alles draait om het ontdekken en beleven van de sterrenhemel boven Nederland”, vertelt bestuurslid Annelies Zwanenberg.

13 etages

Het observatorium van Stichting Sterrewacht Rijswijk is gelegen op het dak van de 12-etages hoge Jupiterflat aan de rand van Rijswijk. “We organiseren daar ook veel activiteiten, zoals de publieksdagen en de cursussen. Maar sinds vijf jaar maken we gebruik van het gebouw en de buitenruimte van de Rijswijkse Petanque Club ABA,” vertelt Annelies verder. “Daar hebben we meer ruimte en hoeft ook niet iedereen met de lift naar de derde etage. Binnen bij ABA zijn de presentaties en buiten laten leden de bezoekers door de telescopen kijken.”

EenVandaag

De Rijswijkse Sterrenwacht is landelijk bekend. “In december waren we nog bij EenVandaag van de NPO en kort daarna maakte TV West een reportage”, vult Annelies aan. Ook is er veel contact met de andere sterrenwachten. ‘s Zomers komen er altijd Belgische collega’s. “Vooral op de zaterdagavond was er een grote aanloop van belangstellenden. Een van hen kwam er zelfs speciaal uit Amersfoort.” De Sterrenwacht is ook onder Rijswijkers bekend. Op het Strandwalfestival staan ze er met een zonnetelescoop. Overdag is het te licht voor de sterren en de planeten. Maar de zon is - mits niet te bewolkt - goed te zien.

Populaire hobby

Sterrenkijken is al jaren populair. De Rijswijkse Sterrenwacht bestaat al meer dan 50 jaar. Bij de leden is dan ook veel kennis aanwezig.
Regelmatig wordt er de tweedaagse Basiscursus Sterrenkunde gegeven. Dan wordt uitleg gegeven over tal van astronomische onderwerpen, zoals het zonnestelsel, de werking van telescopen en afstanden tot de sterren en planeten.

Dakterras

Op het dak van de Jupiterflat is ook een dakterras. “Op het dakterras is een prachtig uitzicht op de omgeving en uitstekend zicht op de sterrenhemel. Er is ook voldoende ruimte om telescopen op te stellen. In de koepel staat de grote computergestuurde telescoop van de Sterrenwacht.”

Publieksavonden

De Sterrenwacht is de eerste en de derde vrijdagavond voor het publiek geopend. Bij helder weer kunnen hemellichamen worden waargenomen met de telescopen. Dat is alleen bij helder weer is en ook niet in de zomer, want dan is het tot laat nog licht.

Meer activiteiten

De Rijswijkse Sterrenwacht doet ook mee aan andere nationale activiteiten. Zoals de Nacht van de Nacht op 28 oktober 2023, als honderden bedrijven en gemeenten het licht uitdoen zodat de sterren zichtbaar worden, en het Weekend van de Wetenschap, 7 en 8 oktober. En tijdens meteorenregens gaan ze meteoren tellen in het veld.