Zeldzaam koor gaat Rijswijks geluid laten horen in Rome

Cultuur
Een deel van het aan de Bonifatiusparochie verbonden, Gregoriaanse mannenkoor Schola Cantorum.
Een deel van het aan de Bonifatiusparochie verbonden, Gregoriaanse mannenkoor Schola Cantorum. (Foto: Eigen foto)

Het is een van de weinige kerken in Rome die nog in die buurt staan na de bouw van de Sint Pietersbasiliek: de Nederlandse Friezenkerk. Zondag 21 mei treedt het Rijswijkse mannenkoor Schola Cantorum hier op. Vanaf woensdag reizen de mannen af naar Rome, per vliegtuig, auto of trein.

Schola Cantorum is verbonden aan de Rijswijkse Bonifatiusparochie. Het herenkoor zingt uitsluitend gregoriaans; de muziek die eigen is aan de Romeinse liturgie in de Katholieke Kerk. “Wij zijn een van de weinige gregoriaanse koren die er nog zijn”, licht koorlid Marcel Gerritsen toe. Komende zondag zal hij met dertien andere koorleden de mis van de zevende zondag van Pasen begeleiden in de Friezenkerk in Rome, aan de voet van de Sint Pietersbasiliek.  De mis wordt geleid door de rector van deze kerk, Antoine Bodar; een bekende priester, hoogleraar en kunsthistoricus, die velen ook kennen van de tv en radio - hij presenteerde diverse programma’s - en zijn boeken op het terrein van cultuur en kerk. 

Gregoriaans = zeldzaam

In de Bonifatiuskerk treedt het gregoriaanse koor één keer per maand vast op. Daarnaast zingen ze maandelijks samen met het gemengde koor Gloria Deo. Hun liederen brengen ze uitsluitend in het Latijn. Juist omdat gregoriaanse koren zo zeldzaam zijn tegenwoordig, leek het de mannen van het koor leuk om eens een andere kerk te bezoeken. 

Berichtje aan Bodar

Het balletje ging rollen en bracht hen in eerste instantie bij Limburg als mogelijke bestemming, maar rolde toch nog een heel stuk verder: naar Rome dus. “We stuurden Antoine Bodar een e-mail, en wonder boven wonder reageerde hij al binnen één dag. ‘Laten we een datum prikken’, zei hij.” Dat werd zondag 21 mei in de Friezenkerk.

Mis met Wilhelmus

De Friezenkerk is een thuiskerk voor in Rome wonende Nederlandstaligen. “Als je met je rug naar de Sint Pieter toe staat, de lange straat voor je door en dan rechts - daar zit de Friezenkerk. Het is een prachtige plek”, licht Marcel toe. Iedere mis wordt hier standaard afgesloten met het Wilhelmus. Het programma zondag is uitgebreid, heeft Marcel al gezien. Ook het Ave Maria komt erin voor. Wat de mannen van Schola Cantorum van plan zijn: “We gaan laten horen dat het gregoriaans nog leeft, niet alleen in Rome maar ook in Rijswijk.”


De Friezenkerk. - Ra Boe/Wikipedia

Verblijf in Rome

Van het verblijf in Rome maken veel koorleden meteen een vakantie met hun gezin. En ook voor hen die in hun eentje afreizen naar Rome, is er genoeg te beleven: “We gaan wat dingen zien daar, en hebben met Bodar afgesproken dat we in elk geval een wijntje gaan drinken.” Lachend: “De achterblijvers hebben gezegd: ‘Jullie mogen niet weg zonder een foto met Bodar!’”