Schilderexpositie ‘Sport en Beweging’ in Stervoorde

Cultuur
Jos Reneman (midden) en wethouder Mark Wit bekijken het werk 'Street Dance' van Jan Seeder (links).
Jos Reneman (midden) en wethouder Mark Wit bekijken het werk 'Street Dance' van Jan Seeder (links). (Foto: Wil Kouwer)

Bezoekers van wijkcentrum Stervoorde worden momenteel verrast met de nieuwe expositie ‘Sport en Beweging’ van de VBS Schilderclub Steenvoorde. Voor de expositie hebben veertig leden een schilderij ingeleverd. Deze zijn nog te zien tot 30 mei.

Door: Robert Heijdemann

De VBS, dat is de Vereniging Buurtraad Steenvoorde. “Met vier bewonersorganisaties in Steenvoorde Noord, Steenvoorde Zuid, de Muziekbuurt en De Strijp behartigen ze de belangen van de bewoners in de wijk, maar ook vallen sociale en culturele clubs hieronder zoals de schilderclub Stervoorde”, legt Jos Reneman uit.

Exposeren in Huis van de Stad

Zij gaat verder: “Een club door mensen en voor mensen. Jong en oud, met een gemeenschappelijk passie: het schilderen. En plek waar iedereen z’n persoonlijke verhaaltje kwijt kan, er wordt heel wat lief en leed gedeeld tijdens het schilderen. Volgend jaar bestaan wij 45 jaar. En het zou mooi zijn, ook voor andere clubs, om een expositieruimte te kunnen krijgen in het Huis van de Stad. Zoals in het verleden in de oude bibliotheek.” Over de expositie vertelt Jos nog: “Daar hadden de leden vijf maanden de tijd voor. Het laatste stuk is vorige week ingeleverd, dat was nog nat. Waarom sport? Om even uit de comfortzone te komen en na te denken over dit onderwerp. De inzendingen verrasten mij, zo divers als ze zijn. Dat is leuk om te zien.”

Wethouder kiest schilderij

Wethouder Mark Wit, onder meer van kunst en cultuur. mag een winnaar uitkiezen. Hij is verrast door de grote opkomst. “Dat had ik niet verwacht. Het is een hele grote en levendige club, dat vind ik heel fijn op te zien. Kunst en Cultuur zijn belangrijk. Net als sport en bewegen, film en muziek. Het verrijkt je leven. Het geeft iets om over na te denken. Je praat er met mensen over. En dat is zo leuk. Een historie van bijna 45 jaar. Dat vind ik fijn om te horen. Door de schilderclub zijn er in de loop der jaren goede vriendschappen ontstaan. En dat is het mooie van iets samen doen. Thuis schilderen kan natuurlijk ook, dat is prima. Kan je fantastische dingen maken. Maar het is juist zo leuk als je geïnspireerd raakt door anderen”, vertelt hij de aanwezigen. “Je ontwikkelt je als je samen met andere mensen bezig bent . Als je samen met andere mensen werkt komt er altijd wat mooiers uit. Exposeren is heel belangrijk. Je wil laten zien wat je gedaan hebt. Maar je wil ook als club laten zien wat je doet. Daarmee leveren jullie als club een bijdrage aan Rijswijk.” Een expositieruimte in het Huis van de Stad, die vraag kreeg de wethouder eerder ook al van de Rijswijkse fotoclub F70. “We zijn er heel druk bezig om te kijken hoe we in het Huis van de Stad een plek kunnen vinden voor clubs om daar te kunnen exposeren”, laat Mark Wit desgevraagd weten.

‘Beweging spat er af’

Dan is het tijd voor de prijsuitreiking. “Sport en bewegen is iets heel anders om te vatten op het schilderij of tekening dan een landschap of een gebouw of een portret. Een sporter vastleggen of iemand die beweegt, dat vergt andere technieken. En ik heb gezien dat dit ook echt goed is gelukt. De beweging die er af en toe afspat, dat is heel mooi om te zien”, concludeert de wethouder. De eerste prijs gaat naar Marina Gerosa, die helaas niet aanwezig is. Naast deze prijs zijn er nog twee aanbevelingen. Voor Jan Seeder met ‘Street Dance’: een doek met het statische van gebouwen en tóch de beweging van de twee mensen die dansen. En een tweede aanbeveling was voor Gerti van Haaften, met de hardloper waar de beweging afspat.