Met ‘Open Ogen’ wandelen door Rijswijkse oorlogsgeschiedenis

Cultuur
Tien jonge spelers onderzoeken wat het betekent om in tijden van oorlog de waarheid en hun eigen onvolkomenheden onder ogen te zien.
Tien jonge spelers onderzoeken wat het betekent om in tijden van oorlog de waarheid en hun eigen onvolkomenheden onder ogen te zien. (Foto: PR foto)

Theater Na de Dam is een bijzonder initiatief dat theater en geschiedenis samenbrengt. Op zaterdag 4 mei 2024 presenteert Theater Na de Dam weer ruim 130 voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog in heel Nederland. De Rijswijkse Schouwburg is een van die deelnemende theaters met de voorstelling Open Ogen.

De voorstelling wordt opgevoerd als een theaterwandeling. Tien jonge spelers onderzoeken wat het betekent om in tijden van oorlog de waarheid en hun eigen onvolkomenheden onder ogen te zien. Ze volgen een route door de straten van Rijswijk en stappen zo onze geschiedenis in. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur. Houd hier rekening mee als je slecht ter been bent.

De voorstelling wordt twee keer gespeeld op zaterdag 4 mei 2024: om 15:00 uur (try-out) en om 20:45 uur (première). Het belooft een indrukwekkende ervaring te worden waarin jonge spelers de geschiedenis van Rijswijk tijdens de Tweede Wereldoorlog tot leven brengen. Theater Na de Dam JONG zet zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien, en dit jaar zijn bijna 400 jongeren betrokken in 46 projecten verspreid over Nederland. Onder begeleiding van professionele theatermakers gaan ze in gesprek met ooggetuigen of familieleden van ooggetuigen om hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog te delen. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de jongerenvoorstellingen.