Leerlingen Godfried Bomansschool herdenken Slag bij Ypenburg

Historie
Burgemeester Huri Sahin en enkele leerlingen van de Godfried Bomansschool plaatsen bloemen bij het monument voor de Slag om Ypenburg.
Burgemeester Huri Sahin en enkele leerlingen van de Godfried Bomansschool plaatsen bloemen bij het monument voor de Slag om Ypenburg. (Foto: Robert Heijdemann)

De leerlingen van groep 8a en 8b van de Godfried Bomansschool legden samen met burgemeester Huri Sahin op woensdag 19 april een krans en bloemen bij het monument ter herdenking van de Slag om Ypenburg op de begraafplaats in Oud Rijswijk. Ook droegen zij gedichten voor en zongen het eerste couplet van het Wilhelmus.

Door: Robert Heijdemann

De Bomansschool adopteerde in 2013 het oorlogsmonument in het kader van ‘Adopteer een Monument’. De kinderen hebben de afgelopen weken in de klas met dit project veel geleerd over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. 

Eigen gedichten

In zelf gemaakte gedichten herdenken zij op hun eigen wijze de 29 slachtoffers, onder wie 6 rekruten, van de gevechten bij vliegveld Ypenburg van wie de namen staan vermeld op het monument en de negen mannen die door de Duitsers als wraakactie zijn doodgeschoten bij de spoorwegovergang bij het Haantje. “Ik vind het mooi en waardevol dat jullie deze herdenking samen met jullie leerkrachten dit jaar weer hebben georganiseerd. Door samen hier te herdenken, leren we over de oorlogsgeschiedenis van Rijswijk en van ons land. Zo houden ze het verhaal levend en wordt niet vergeten wat er hier is gebeurd”, vertelde burgemeester Huri Sahin. 

Vechten tegen overmacht

De Duitsers wilden de drie vliegvelden rond Den Haag veroveren om de regeringsstad te kunnen aanvallen. Dan konden ze de Koningin gevangen nemen en op die manier ervoor zorgen dat Nederland zou stoppen met terugvechten. Daarom werd het Rijswijkse vliegveld Ypenburg aangevallen door de Duitsers op 10 mei 1940. Verrast door de aanval vochten de Hollandse soldaten tegen een grote overmacht en wisten na een lange strijd het vliegveld zelfs te heroveren. Ze wisten vliegtuigen uit de lucht te schieten die op de landingsbaan terecht kwamen, waardoor andere vliegtuigen in het weiland moesten landen. Hierdoor ging het plan van de vijand niet door en kon de koningin en regering later naar Engeland uitwijken. Daarmee heeft het verzet bij Ypenburg het verdere verloop van de oorlog bepaald.


Leerlingen lezen gedichten voor. - Robert Heijdemann

Gevoel van overwinning

“Het Nederlandse verzet bij Ypenburg heeft een belangrijke betekenis. Het zorgde ervoor dat de Duitsers niet zomaar Engeland konden aanvallen. Daarnaast gaf het verslaan van zo’n gevaarlijke vijand door de Nederlandse soldaten een gevoel van overwinning en vrijheid. Die vrijheid hebben de soldaten die hier hebben gevochten bij de Slag om Ypenburg en hier liggen begraven niet meer gekend. Vandaag herdenken we hen en het feit dat ze hun leven hebben gegeven zodat wij vrij kunnen zijn”, vertelde de burgemeester.

Nicolaas van der Kruk

Dit jaar wilde de burgemeester net als vorig jaar een verhaal vertellen van één van de mannen die hier is begraven: het verhaal van soldaat Nicolaas van der Kruk. “Nicolaas is nog maar 19 jaar oud als hij sneuvelt in de Slag om Ypenburg. Nico, zijn roepnaam, is in februari 1940 opgeroepen om zich als dienstplichtige te melden voor het Nederlandse Leger. Als de Duitsers op 10 mei 1940 middenin de nacht vliegveld Ypenburg aanvallen, is Nico daar als soldaat gelegerd. Net als de andere nieuw opgeroepen soldaten is hij nog niet goed genoeg getraind. Het lukt de Duitsers mede daardoor om een deel van het vliegveld te veroveren. Maar de Nederlandse soldaten vechten hard terug. Ze vallen de Duitsers aan en zoals jullie misschien wel weten is het vliegveld uiteindelijk weer heroverd”, vertelt Huri Sahin de aanwezigen. 


De burgemeester en een leerlinge van de Godfried Bomansschool leggen een krans. - Robert Heijdemann

Van der Krukwater

De herovering komt helaas te laat voor Nico. Hij moet met zijn medesoldaten door een open veld aanvallen en wordt van alle kanten beschoten door de Duitsers. Nico komt om in die strijd. Hij was het enige kind van zijn ouders, die natuurlijk heel erg verdrietig waren door het omkomen van hun zoon. In de Haagse wijk Ypenburg, op de grond waar Nico is gesneuveld, heeft ter nagedachtenis aan hem een straat de naam ‘Van der Krukwater’ gekregen. De ouders van Nico, die later in Rijswijk zijn gaan wonen, hebben tot aan hun dood de herdenkingen bezocht. “Hoe bijzonder is het dat wij in vrijheid mogen leven, doordat Nico zijn leven heeft gegeven”, deze gedachte deelt Huri met ons. “Volgend jaar herdenken we dat we al 80 jaar vrij mogen zijn. Een lange periode van vrijheid en vrede in ons land”.