Uit de hand gelopen hobby met ruim 50.000 singles

Nieuws
Wil Visser te midden van een klein aantal van zij vele singletjes uit de jaren '60 en '70.
Wil Visser te midden van een klein aantal van zij vele singletjes uit de jaren '60 en '70. (Foto: Robert Heijdemann)

“In 1968 kocht ik mijn eerste singletje, Hey Jude van de Beatles. Nu staat er meer dan 30 meter aan vinyl in de kelder”, vertelt Wil Visser. Het recente overlijden van zijn jongste broer Ronald gaf de doorslag te stoppen met blijven kopen van singletjes en een héél groot deel van de verzameling weg te doen.

Door: Robert Heijdemann

“De jaren 60 en 70. Elke wijk heeft z’n eigen bandjes, sommigen waren ook buiten de regio succesvol zoals de Q65, The Sandy Coast, The Haigs, Groep 1850 en een enkele zelfs in Amerika. Kijk naar Shocking Blue en de The (Golden) Earing, die nog heeft gespeeld op schoolavonden van het Rijswijkse LMC”. Wil wordt direct enthousiast en legt een plaatje op de pick-up. Eric Burdon & The Animals met House of the Rising Sun. “De eerste keer dat ik met mijn latere vrouw danste, werd dit nummer gespeeld, dat vergeet je nooit meer!”

Top 40

Wil is een geboren en getogen Rijswijker, in de Herenstraat. Hij slaapt met zijn drie broers in een kamertje achter de winkel. De Stolwjkse Kaashandel, waar zijn vader en moeder achter de toonbank staan. Een echte Reform winkel waar de nadruk ligt op ‘zo natuurlijk mogelijk’. 

Op z’n 16 jaar koopt Wil z’n eerste plaatje. “Ik had een Dual platenspeler. Daarop nam ik de nieuwe nummers van de Top 40 op en zette die op cassettebandjes. Iedereen wilde die wel hebben. Van de opbrengst kocht ik elke maand dan weer de nieuwste nummers. Zo bouwde ik mijn verzameling op”, vertelt Wil. “In het begin ging ik naar Muzam in de Boekhorststraat en later naar Muzam in de Willemstraat, bij mij om de hoek”. 

Ook kocht hij tweedehands singeltjes bij een winkel op de Hoefkade. Dat ging door tot hij trouwt in 1981. Hij krijgt een gezin, waar hij alle energie in steekt.

Verzamelzucht

Wil Visser begint een Reformwinkel op het Waldhoornplein, de Regenboog. In 2015 verhuist hij naar de Huis te Lande laan. Een locatie met veel ruimte in een hele grote kelder. En het laat zich raden. Eerst komt er een stereo-installatie en later koopt hij hij ook plaatjes op beurzen. Niet veel later ontdekt hij Marktplaats en dan gaat het snel . Bijna ongemerkt groeit de verzameling. De kelder staat snel vol en hier en daar in de winkel liggen ook singletjes.

Vanaf jong af aan heeft Wil goed contact met zijn broers en zussen. De jongste broer, met de winkel in de Herenstraat en die kort geleden is overleden, maakte zich zorgden om de verzamelzucht van zijn grote broer. “Hij vroeg mij regelmatig wat er zou gebeuren als in zou overlijden. Waarmee ik mijn familie opzadelde. Wat moesten die doen met die duizenden singletjes”. Dat opende de ogen van Wil. “Ik wil nu iedereen de kans geven om net dát singletje te vinden dat ze al zo lang zoeken omdat ze er herinneringen aan hebben of om zelf weer plaatjes uit de tijd van Radio Veronica te draaien”.

Veel mensen zijn in de loop der tijd hun ‘vinyl’ kwijtgeraakt. Wil je komen kijken in de verzameling singles uit de jaren 60 en 70 van Wil Visser? Je bent dit jaar nog welkom bij de drogist reform De Regenboog aan de Huis te Landelaan 490 op zon- en maandagen 5 en 6 november, 19 en 20 november, 3 en 4 december en 17 en 18 december. Alle dagen is de winkel geopend van 12.00 tot 17.00 uur.