Groot feest voor 90-jarige slagerij Vrijenhoek

Nieuws
Vader Dick, moeder Gerda en zoon Job vieren het 90-jarig jubileum van het familiebedrijf Slagerij Vrijenhoek.
Vader Dick, moeder Gerda en zoon Job vieren het 90-jarig jubileum van het familiebedrijf Slagerij Vrijenhoek. (Foto: Robert Heijdemann)

Al drie generaties lang is Slagerij Vrijenhoek in de Rijswijkse Herenstraat een begrip. Reden voor een drukbezocht feest op zaterdag 6 april tussen 11.00 en 14.00 uur ter ere van hun 90-jarige jubileum. Met live muziek, lekkere hapjes en natuurlijk een feestelijke sfeer. “Ik heb een voorschort aan dat mijn opa Joop in zijn werk ook heeft gedragen. Is hij er toch een beetje bij”, fluistert zoon Job ons in.

Door: Robert Heijdemann

Al direct bij de start van de feestelijkheden komen trouwe klanten langs voor een gezellig praatje. Veel van hen kwamen hier al met hun ouders inde winkel. Voor een stukje worst. Vader Dick zit buiten op een bankje en haalt herinneringen op. En Job… die staat achter de toonbank. “De klanten moeten wel worden geholpen.” Moeder Gerda vertelt dat zij met haar man Dick al weer vijftig jaar in het bedrijf werken. Dick is inmiddels 75 jaar, maar dat is voor hem geen reden om te stoppen. Daarvoor vindt hij het werk en de contacten met de klanten veel te leuk.

Vierde generatie

Op een foto zien we een jong knulletje aan het schoonmaken achter de winkel. Een jeugdfoto van Job? Nee het is zijn 10-jarige zoon Joachim. Dat zou de vierde generatie kunnen worden. “Het is zijn eigen keus. Ik heb zelf de HTS gedaan en ben toen begonnen met een cateringbedrijf. Uiteindelijk ben ik, met mijn bedrijf, in de slagerij gekomen. Laat hem eerst maar rustig rondkijken.” Naarmate het later wordt stijgt de temperatuur in Rijswijk en wordt het nog drukker in het smalle stuk van de Herenstraat bij de slagerij van Vrijenhoek voor de deur.

Verhaal begon in 1934

Joop Vrijenhoek, telg uit een groot slagersgezin aan de Schedeldoekshaven in Den Haag, opende in 1934 zijn eigen slagerij in OudRijswijk aan de Herenstraat. Samen met zijn vrouw Fien trotseerde hij de moeilijke tijden van de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog, en samen legden ze de basis voor het bedrijf dat we vandaag kennen. In 1975 nemen Dick en zijn vrouw Gerda het stokje over en brachten ze vernieuwingen aan die ervoor zorgden dat de slagerij blijft voldoen aan de eisen van de tijd. Inmiddels is het zoon Job die sinds 2017 aan het roer staat.

Hoge eisen

Job, inmiddels 44 jaar, stelt hoge eisen aan de het vlees dat hij verkoopt. Op een Franse boerderij lopen Limousin runderen van Job rond. Een ras dat bekend staat om haar hoge vleeskwaliteit. “Ik hou scherp in de gaten wat ze eten en onder welke omstandigheden ze leven. Alleen dan weet ik dat ik het beste vlees heb”, claimt Job. Ook vlakbij Rijswijk lopen op een boerderij zijn eigen koeien rond. Hij is ook tegen het gebruik van toevoegingen, de zogenaamde E-nummers. Als dynamische motor achter het bedrijf blijft hij vasthouden aan de hoogste kwaliteit en vakmanschap. Vader en zoon zijn echte ambachtelijke slagers met passie voor hun werk. “Onze visie is dat we klanten graag uitleggen waar het vlees vandaan komt en dat je het altijd moet respecteren”, besluit Job.