Op deze plek bouwen vier ooievaars aan hun ‘Love Nest’ in Rijswijk!

Nieuws
Verliefde ooievaars aan de Prinses Margrietsingel.
Verliefde ooievaars aan de Prinses Margrietsingel. (Foto: Kees Franken)

Nieuwsblad Rijswijk lezer Elmo Buurmans stuurde woensdag de volgende tip aan de redactie: “Op de Margrietsingel (Rijswijk) ter hoogte van nummer 72 is op de schoorsteen van de flat een groot ooievaarsnest met broedende ooievaars.” Reden voor onze fotograaf Kees Franken om direct te gaan kijken.

Door: Marc Tangel

Ter Plekke trof onze fotograaf niet één, maar maar liefst twee nesten aan! Iets verderop, op de P.Werthweynstraat, zag onze fotograaf een tweede ooievaarsechtpaar dat in Rijswijk was neergestreken.


Op de Prinses Margrietsingel legt dit echtpaar de laatste hand aan hun liefdesnestje.  - Kees Franken

Naar verwachting zullen de echtparen de komende twee maanden hun Rijswijkse nestje blijven bevolken. Ooievaars broeden op hoge plekken, zoals telefoonpalen, bomen, schoorstenen, kerktorens, hoogspanningsmasten of door de mens gemaakte palen met houten platformen. Na een uitgebreide balts, waarbij de ooievaars hun kop in de nek gooien en klepperen, paren ze. Tijdens de broedperiode, die plaatsvindt in april, legt het vrouwtje één legsel van gewoonlijk 3 tot 5 eieren. Deze eieren worden 33 tot 34 dagen bebroed. De jongen zitten 55 tot 60 dagen op het nest. Nadat ze zijn uitgevlogen, worden ze nog 7 tot 20 dagen gevoerd door de ouders.


Ook aan de P.Werthweynstraat wordt hard gewerkt aan een comfortabele behuizing. - Kees Franken