Zeven eieren voor zwanenpaar aan Rembrandtkade

Nieuws
Regelmatig is Anita te vinden bij het nest. Ze kan haast niet wachten op het uitkomen van de eieren.
Regelmatig is Anita te vinden bij het nest. Ze kan haast niet wachten op het uitkomen van de eieren. (Foto: Robert Heijdemann)

Het is haast niet te geloven, maar de familie Zwaan is terug aan de Rembrandtkade. Ze hebben niet alleen een nest gemaakt, maar er zijn al zeven eieren gelegd. Om de beurt broeden vader en moeder op de eieren.

Door: Robert Heijdemann

Anita Voortman heeft het er al druk mee. Ze woont vlak bij het nest en wanneer ze geen dienst heeft bij de Dierenambulance is ze vaak te vinden in de buurt van het nest. Ze is verrast maar vooral blij. “De knobbelzwanen zijn dit jaar een maand vroeger dan vorig jaar met nestelen. Ze waren al eerder langs geweest om een plekje te zoeken, maar nu zijn de eieren al gelegd”, vertelt Anita.

Zwanen op de weg

“Ik volg dit koppel bijna dagelijks al sinds ze elkaar kennen. Het vrouwtje ken ik al al vijf jaar maar vorig jaar februari zag ik haar voor het eerst samen met deze man op de Rembrandtkade. Net zoals vorig jaar help ik ze met het veilig nestelen en dadelijk de jonge zwanen veilig grootbrengen”. Vanaf het begin steekt ze er veel werk in. “De gemeente heeft op mijn verzoek weer dranghekken om nest geplaatst. De hekken zijn er vooral om te voorkomen dat de zwanen de weg op lopen. Ze zitten op de hoek met de Lindelaan. Auto’s die de hoek omkomen zijn niet bedacht op zwanen op de weg”. Ook komen er weer uitlooptrappen naar het water vlakbij het nest. De kade is hier hoog en anders kunnen de kleine zwaantjes niet uit het water komen. Borden aan het hek moeten voorkomen dat burgers goedbedoeld eten geven. “Ze redden zichzelf makkelijk, er is genoeg aanbod van voedsel”. Als Anita naar de zwanen staat te kijken, zegt ze: “Het is best een druk plekje. De kruising, het verkeer op de Lindelaan. “Mijn grootste angst is dat het mannetje wordt aangereden en dat mogelijk niet overleeft. Het liefst zou ik borden zien met ‘LET OP Zwaan op de weg’. Hopelijk letten mensen goed op en rijden ze niet te hard op de Rembrandtkade”. 

Wanneer het mannetje langs de geparkeerde auto’s loopt, denkt hij soms een soortgenoot te zien in de glimmende autolak. Om zijn nest te beschermen gaat hij dan in de aanval met als resultaat krassen door zijn snavel. Anita stopt regelmatig briefjes onder ruitenwissers van donkere glimmende auto’s om te waarschuwen. “Ze kunnen beter de komende weken hun auto ergens anders parkeren. Met een maand verwacht ik dat het kersverse gezin vertrokken is met hun jonge zwaantjes”. Nu maar wachten op het uitkomen van de eieren. En natuurlijk de eerste zwemlessen van de brutale zwaantjes.