Ook Rijswijk doet mee met het NK Tegelwippen 2024

Nieuws
De eerste inleverdag, de tuintegels gaan in de containers van Steenbreek.
De eerste inleverdag, de tuintegels gaan in de containers van Steenbreek. (Foto: Robert Heijdemann)

Al een kwartier voor de Rijswijkse start van het NK Tegelwippen 2024 op zaterdag 20 april om 10.00 uur, staat er al een auto met aanhanger bij de containers van Steenbreek bij Groenrijk ’t Haantje. Gevuld met tuintegels. Angela en John helpen de jonge generatie: hun dochter Roxanne en man Bart. Die gaan de tuin vergroenen.

Door: Robert Heijdemann

Ook in 2024 is er weer het NK Tegelwippen. “In Rijswijk kan iedereen meedoen door in z’n eigen tuintegels te wippen en planten ervoor terug te zetten. Vorig jaar eindigde de Gemeente Rijswijk op de 26e plaats met bijna 5700 gewipte tegels. Laten we dit jaar weer samen de schouders eronder zetten en in 2024 nog meer tegels wippen”, vertelt Mandy Los, coördinator van Steenbreek Rijswijk.

Tegels nu weer weg

Jacob Jan de Boer, met zijn vrouw en kinderen een bewoner van Rijswijk Buiten, komt z’n tegels brengen. Hij heeft een mooi verhaal. “Zes jaar geleden kwamen we hier wonen, we zijn de eerste bewoners van ons huis. Net als zovelen hebben wij stenen in de tuin gelegd. Maar nu gaan er een aantal weer uit. De kinderen horen ook op school ook over groene wijken. In de tuin gaan we behalve kruiden ook tomaten zetten. En misschien nog wel meer, is ook leuk voor de kinderen.”

Steentje bijdragen

Mandy Los: We hebben al veel berichten gehad van bewoners die langskomen vandaag.” De komende maanden staan ze, net als vorig jaar, weer op verschillende plaatsen in Rijswijk met containers. “Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig. En, naast behaaglijker voor insecten en dieren, ook koeler op warme dagen. De verwachting is dat dit jaar de teller van het aantal gewipte tegels in Nederland over de 10 miljoen heen gaat. Doe mee en wie weet wordt de 10 miljoenste tegel wel in Rijswijk gewipt!”

Volle container

Inmiddels schijnt de zon en wordt het drukker. “Wij hebben een huis gekocht. Het eerste dat we hebben gedaan is de tegels weghalen in de tuin en die vervangen door gras en planten. Veel leuker voor de kinderen”, vertelt Rick. Hij heeft twintig grote terrastegels bij zich, maar komt vandaag nog een paar keer langs. Ook Jurjen en Marieke uit Oud Rijswijk hebben een volle aanhanger. Net zo vol is het bestelbusje van Marsha en Thomas. Na een uur is de bodem van de containers al niet meer zichtbaar.


Jacob Jan de Boer brengt de stenen die hij zes jaar geleden heeft gelegd. - Robert Heijdemann

Prettiger leven

“Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen is belangrijk. Het zorgt ervoor dat water weer in de bodem zakt, de temperatuur in de stad tempert, fijnstof wordt afgevangen, insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren weer een leefgebied vinden, het bodemleven verbetert en mensen zich prettiger en gezonder voelen”, vertelt Mandy, terwijl ze met Winfried een grote tuintegel uit een bestelwagen tilt

Veel jonge gezinnen

Het zijn vooral jonge gezinnen die tegels komen inleveren. Soms helpen hun kinderen mee. Er wordt druk gesjouwd door de brengers. Die worden bij het uitladen geholpen door de vrijwilligers van de Groene Karavaan van het Platform Groen in Rijswijk. “Hun inzet is geweldig. Ze komen elke keer en helpen de tuineigenaren mee om de stenen in de container te krijgen.”

Volgende ronde

Voor wie deze kans om tuinbestrating, zoals klinkertjes, grindtegels en koppel Stones weg te brengen heeft gemist: de volgende mogelijkheid is zaterdag 18 mei van 10.00 tot 13.00 uur bij De stadswerf Gemeentewerf aan de Steenplaatsstraat bij de Rijswijkse haven.