Nabuurdag aan Albert Schweitzerlaan om de wijk te vergroenen

Nieuws
Heidi Ochsner (in het midden, met groen hesje) spreekt haar buurtgenoten toe.
Heidi Ochsner (in het midden, met groen hesje) spreekt haar buurtgenoten toe. (Foto: Robert Heijdemann)

Ze weet het nog goed. de mooie tuinen van weleer. “Ik woon hier nu twintig jaar, sommige buren nog veel langer. Ik hoor alleen maar dat de voortuinen vroeger zo mooi waren”, vertelt Heidi Ochsner. “Dat willen we weer terug in onze wijk.”

Door: Robert Heijdemann

Het is zaterdagmiddag. Veel bewoners lopen op het plantsoen van de Albert Schweitzerlaan ter hoogte van de nummers 44-48. Aan de kant zien we een koffiekar en een bakfiets. En op het grasveld staan bakken met planten. Wat gaat hier gebeuren? “We zien dat de nieuwe bewoners in deze wijk niet zoveel meer hebben met tuinieren en dat zorgt voor verstening. En dat is erg jammer, want deze wijk was in de zestiger jaren mooi met schitterende tuinen. Bewoners wonnen er ook prijzen mee. En dat gaat nu een beetje verloren. Dat gaat mij aan het hart”, vertelt Heidi.

Grote opkomst

“Hoe kan je de mensen bereiken? Hoe kan je ze enthousiast maken om daar verandering in te brengen? Daaruit is dit initiatief ontstaan”, vult Heidi aan. Ze is verrast door de vele buren die er zijn. Via Vidomes kreeg zij contact met Steenbreek en de Groene Karavaan. De Karavaan steunt projecten om de buurt vergroenen. “Wij organiseren vandaag de Nabuurdag, een combinatie van Natuurdag en Burendag. Vandaag willen we planten geven aan de bewoners om in de voortuin te zetten en ze op die manier aanmoedigen om wat meer te doen met de tuin. Door hier plantjes te geven, maak je het ze erg makkelijk. En misschien dat ze volgende week er nog wat meer bijhalen. Dat zou helemaal top zijn. Om de tuinen te laten groeien en bloeien.”

Doorbreken

“Veel voortuinen zijn nu versteend. Dat willen we hiermee doorbreken.” Gekozen is voor twee straten: de Petronella Voûtestraat en de Albert Schweitzerlaan, bij elkaar honderd woningen. “Dat is voor ons behapbaar en we hopen dat er meer straten bijkomen. Het zou mooi zijn als de Groene Karavaan met onze ervaring verder kan. Het is mooi als we elkaar versterken.” De planten zijn gekweekt door cliënten van de GGZ Delfland. Het bord dat bij Heidi in de tuin komt is gemaakt door Reakt van Parnassia. Hiermee zien bewoners waar ze terecht kunnen met vragen.