Beëdiging burgemeester Sahin in warme sfeer: ‘Beste Rijswijkers’

Politiek
Burgemeester Huri Sahin draagt voor het eerst de ambtsketen, vlak na overhandiging door eerste locoburgemeester en wethouder Larissa Bentvelzen.
Burgemeester Huri Sahin draagt voor het eerst de ambtsketen, vlak na overhandiging door eerste locoburgemeester en wethouder Larissa Bentvelzen. (Foto: Rodi.nl/Debbie van Eijk)

En toen had Rijswijk weer een burgemeester. Onder luid applaus en onder het oog van veel kijkers thuis, betrad Huri Sarin maandagavond 12 december de raadszaal om beëdigd te worden. Het burgemeesterschap is nieuw voor haar, maar politiek en bestuur zijn dat niet. Zoals de Commissaris van de Koning, Jaap Smit, het verwoordde: “Als je weet dat je kan zwemmen, geeft het niet zoveel hoe diep het water is.” De ceremonie stond bol van zulke wijsheden. Er werd ook een moment stilgestaan bij het verlies van Sahins vader, vorige week. De nieuwe burgemeester vertelde hoe haar vader haar heeft geïnspireerd.

Door Debbie van Eijk

Aanwezig waren onder anderen oud-burgemeesters Ineke van der Wel en Bas Verkerk, die ruim twee jaar waarnemend burgemeester was. Donderdag 8 december is er tijdens een besloten bijeenkomst afscheid van hem genomen. Verkerk werd nog even in het bijzonder gefeliciteerd: “Wat jij voor Rijswijk hebt gedaan, is van grote waarde geweest”, sprak Commissaris van de Koning Jaap Smit. Ook de echtgenoot van de nieuwe burgemeester en een van haar twee zoons waren aanwezig, net als uiteraard de voltallige raad, op twee afwezige raadsleden na (Menno Ezinga en Alice Prenger). Tussen de tientallen aanwezigen in de zaal bevonden zich verder de Teamchef van de Politie Rijswijk, Stefan van Egmond, en Anice Hagui, Hoofd Team Veiligheid, Inspectie en Handhaving.

Beëdiging

Chef kabinet van de commissaris van de Koning, Thomas Andriessen, las de beëdigingsakte voor: “Ik verklaar dat ik, om tot burgemeester benoemd te worden, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd. Ik verklaar en beloof dat ik, om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enig geschenk of enige belofte heb aangenomen of zal aannemen. Ik beloof dat ik getrouw zal zijn aan de Grondwet, dat ik de wetten zal nakomen en dat ik mijn plichten als burgemeester naar eer en geweten zal vervullen.” Huri Sahin bevestigde: “Dat verklaar en beloof ik”, waarna zij de akte ondertekende.

Eerste Turks-Nederlandse burgemeester

De vreugde van Sahin om het nieuwe burgemeesterschap kende afgelopen weken een verdrietige schaduw: onlangs overleed haar vader. Ruim een week geleden was zij nog in Turkije om hem de laatste eer te bewijzen. Jaap Smit: “Je vader heeft het geweten. Je bent de eerste Nederlandse burgemeester van Turkse afkomst. Ik hoop dat dat je troost mag bieden, wetende dat je ergens hebt laten optekenen dat je uit een liefdevol gezin komt.” Huri Sahin komt uit een migrantengezin in Deventer. De bijeenkomst kreeg, met aanhaling van dit gegeven, een persoonlijke noot: “Je hebt soms adviezen en wensen ouders gevolgd, soms niet. Hoe dan ook, je vader en ook je moeder zijn mede bepalend geweest voor wie je bent geworden.” Er werd een moment stilte gehouden voor haar vader.


Commissaris van de Koning Zuid-Holland, Jaap Smit aan het woord. - Rodi.nl/Debbie van Eijk

Kwaliteiten als burgemeester

Van de elf mensen die geïnteresseerd waren in de functie van burgemeester van Rijswijk selecteerde de Commissaris van de Koning enkele kandidaten, onder wie Sahin. Hij gaf vanavond aan blij te zijn dat zij de nieuwe burgemeester is geworden: “Ik ken Huri Sahin als een wijs, vriendelijk en ontwapenend mens. Ze heeft een natuurlijk gezag en straalt rust uit.” Smit prees ook haar aanstekelijke lach, kennis van de regio en opgaven waar Rijswijk voor staat, haar relevante netwerk, en het rechtvaardigheidsgevoel dat uit haar CV spreekt. 

Bestuurservaringen

Dat haar eerste leidinggevende, Herman Tjeenk Willink - vicepresident Raad van State - er ook bij was deze avond, spreekt boekdelen. Toen ze voor hem werkte, kreeg Sahin interesse voor politiek en bestuur. Inmiddels is ze heel wat bestuurservaringen rijker: Pro Demos, Centrum voor Democratie, het eerder genoemde Kinderrechtencollectief, de Provinciale Staten, het wethouderschap in Oegstgeest en het Openbaar bestuur. “Je hebt laten zien dat je kan zwemmen,” sprak Smit in de zwem-metafoor. “Je hebt gauw de slag te pakken, kunt de temperatuur van het water aanvoelen en weet wat je te doen staat.”

Oproep aan Rijswijk

Makkelijk wordt het niet voor de nieuwe burgemeester van Rijswijk. Er heerst veel maatschappelijke onrust, polarisatie en ondermijning van de rechtsstaat. Het is een tijd van transities (veranderingen), met veel onzekerheid, vragen en angst. Klimaatverandering, energietransitie, de woningcrisis, de vluchtelingencrisis, de oorlog in Oekraïne: problemen die iedereen bezighouden. En dan is Rijswijk ook nog eens een van de snelst groeiende gemeenten van Nederland. Smit deed een oproep aan Rijswijk: “Rijswijk, geef deze burgemeester de ruimte om zelf haar koers en plek te bepalen. Laat haar dat zelf ontdekken. Geef die ruimte.”

Afstand tot burger verkleinen

De burgemeester van het Westland, Bouke Arends, heette Huri Sahin namens alle burgemeesters van de regio Haaglanden welkom. Hij wees erop dat hij, net als Sahin, uit het oosten van het land komt - Sahin komt uit Deventer - en dat mensen in het oosten wijzer schijnen te zijn. Na deze grap werd zijn toon algauw serieuzer. “Je gaat aan een mooie en eervolle uitdaging beginnen”, tutoyeerde hij zijn kersverse collega. Volgens Arends is de belangrijkste uitdaging voor een burgemeester: “De afstand tussen burger en bestuur verkleinen. Hier zal je mee aan de bak moeten.” De burgemeester van het Westland weet waar hij het heeft: onlangs organiseerde hij nog een dialoogavond, waar ontevreden Westlanders hem persoonlijk konden spreken. Arends omschreef Sahin als een ‘stem voor de stille geluiden’, verwijzend naar haar werk voor het Kinderrechtencollectief. “Zij is iemand die zorgt dat iedereen mee kan komen, en dat mensen worden gehoord.”

‘Beste Rijswijkers’

Na het overhandigen van de ambtsketen aan mevrouw Sahin door eerste locoburgemeester en wethouder Larissa Bentvelzen, en overhandiging van de hamer door raadslid Ed Braam, was de nieuwe burgemeester dan eindelijk zelf aan het woord: “Daar sta ik dan”, zo begon ze. “Commissaris van de koning, beste Jaap, leden van de gemeenteraad en het college, medewerkers van de gemeente Rijswijk, lieve familieleden, vrienden en bekenden en alle anderen die hier aanwezig zijn of via internet of tv meekijken. Beste Rijswijkers.”


Burgemeester Huri Sahin houdt voor het eerst de voorzittershamer vast, die ze net overhandigd heeft gekregen van Ed Braam (rechts). - Rodi.nl/Debbie van Eijk

Meteen thuis

Sahin vertelde over het Huis van de stad Rijswijk, waar ze vrijdag 9 december was: “Óns Huis van de stad, dat mag ik voortaan zeggen.” Ze omschreef het als een plek waar ze zich meteen thuis voelde, tijdens een evenement voor vrijwilligers van de Bibliotheek. “Er was een dichter, er waren kinderen aan het spelen, mensen voerden gesprekken met elkaar, en iedereen kreeg een gebakje. Die sfeer en gezelligheid waren fantastisch om mee te maken.”

Voetsporen

De burgemeester gaf aan “nauwelijks te kunnen wachten om samen aan de slag te gaan.” Ze bedankte de vertrouwenscommissie die haar selecteerde voor hun vertrouwen en oud-burgemeesters Bas Verkerk, Michel Bezuijen en Ineke van der Wel: “Ik treed in hun voetsporen. Dat is nogal wat, maar ik zal er alles aan doen om te laten zien dat Rijswijk ook voor mij een bijzondere plaats inneemt.” 


Huri Sahin tijdens haar eerste toespraak als burgemeester van Rijswijk. - Rodi.nl/Debbie van Eijk

Niet zomaar een gemeente

Rijswijk is niet zomaar een gemeente voor haar: “Het is een moderne stad, met op veel plaatsen de fijne en gemoedelijke sfeer die we nog van vroeger kennen.” Als voorbeeld benoemde de burgemeester het contrast tussen de historische waterput in Oud Rijswijk en RijswijkBuiten als duurzaamste wijk van Nederland. Ook vertelde ze regelmatig te hebben gewinkeld in de Bogaard: “Maar ik heb nog lang niet alles gezien. Ik hoop dat u mij wilt helpen met kennismaken. Zegt u maar welke organisatie of bedrijf ik moet bezoeken of naar welke bijzondere plek ik beslist moet gaan.”

Samen

Sahin vertelde dat ze de politiek is ingegaan vanuit een rechtvaardigheidsgevoel: “Kwetsbare mensen moeten niet uit het oog verloren worden. Eén brief kan soms het verschil maken. Voor alle mensen, ook de kinderen in Rijswijk, wil ik een betrokken burgemeester zijn. In een omgeving waarin we ons veilig voelen. Of dat nu op straat is, of achter de voordeur van ons huis. Maar dat kan ik niet in mijn eentje. Samen krijgen we veel voor elkaar. Samen hébben we ook al veel voor elkaar.” Hiermee doelde ze op het hechte verenigingsleven en de vele vrijwilligers in Rijswijk.

Doorzettingsvermogen

Vol liefde sprak burgemeester Sahin over wijlen haar vader: “Dames en heren, mijn vader had nooit op school gezeten maar slaagde er toch in goed te leren schrijven en zich verder te ontwikkelen, puur door doorzettingsvermogen. Hij was altijd nieuwsgierig naar de wereld om hem heen. Dat vind ik inspirerend. Hij heeft laten zien dat we allemaal tot veel in staat zijn.”

Respect en vertrouwen

Voor burgemeester Sahin is ‘respect’ het sleutelwoord, net als vertrouwen. “Ik hou van de dialoog, elkaar ontmoeten en beter leren kennen.” Met humor sloot de burgemeester voor het eerst officieel een raadsvergadering af en nodigde zij de aanwezigen uit voor de aansluitende receptie, met de voorzittershamer die haar door Braam was overhandigd.

Aanpassing 13/12 om 9:48: in een eerdere versie stond dat oud-burgemeester Michel Bezuijen aanwezig was. Dat was niet het geval.