Wethouders uit 10 gemeenten sporten mee tijdens G-sportdag in Rijswijk

Sport
Sporters, vrijwilligers én wethouder Larissa Bentvelzen (links) liepen mee in de polonaise.
Sporters, vrijwilligers én wethouder Larissa Bentvelzen (links) liepen mee in de polonaise. (Foto: Robert Heijdemann)

De G-sportdag voor mensen met een verstandelijke beperking zondag 4 september bij korfbalvereniging Refleks is in alle opzichten een dag vol plezier en gezelligheid. Prachtig weer, 110 deelnemers uit 10 gemeentes die kennismaken met acht sporten, een optreden van zanger Ronnie Ronaldo en een openingsmoment dat spontaan uitloopt op één grote polonaise van sporters, vrijwilligers en wethouders.

Door Robert Heijdemann

Al vroeg in de ochtend is het druk op sportpark Irene aan de Schaapweg. Uit de hele regio komen de G-sporters naar de sportdag. “Johan stond vanochtend om 7 uur al klaar om te gaan”, vertelt een lachende vader als hij het parkeerterrein oprijdt. De vijftig vrijwilligers zijn inmiddels hard aan het werk om alle voorbereidingen te treffen. De muziek schalt uit de luidspeakers en overal hoor je lachende stemmen.


 © Robert Heijdemann

Sporten en veel fun

“We zijn al weken aan het werk om alles te regelen. Het is een regionaal evenement waaraan tien gemeenten meedoen, daarnaast zijn er ook acht sportverenigingen die elk een onderdeel begeleiden. En dan natuurlijk de sporters die van verschillende woonzorggroepen in de regio komen”, vertelt Rachel Zonderop, beweegmakelaar van de gemeente Rijswijk en van Sportief Plus, dat garant staat voor de uitvooering. De deelnemende gemeenten zijn Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp, Westland, Den Haag, Lansingerland, Zoetermeer, Wassenaar, Midden-Delfland en Delft.

Warming-up

Rond de klok van half elf staat iedereen klaar, het festijn kan van start gaan. Wethouders van alle gemeentes zijn aanwezig en gaan samen met alle aanwezigen een warming-up doen. Al snel wordt iedereen zo enthousiast dat de buig en strekoefeningen over gaan in één grote polonaise. Alles door elkaar en allemaal met lachende gezichten!


 Er waren wethouders uit meerdere gemeenten. Op de foto v.l.n.r.: Astrid van Eekelen (Leidschendam-Voorburg), Anko Goudswaard (Westland), Wendy Renzen-Van Leeuwen (Midden-Delfland), Ronald Weerwag (Zoetermeer) en Larissa Bentvelzen (Rijswijk). © Robert Heijdemann

Eerste regionale G-sportdag

“Sporten en bewegen is voor iedereen belangrijk, het is goed voor de conditie en de motoriek. Iedereen moet dan ook kunnen meedoen. Eventuele drempels willen we weggehalen. Ook voor mensen met een beperking,” zegt sportwethouder Larissa Bentvelzen (Beter voor Rijswijk).

Ik ben trots dat wij als Rijswijk de eerste regionale G-sportdag kunnen organiseren

 “Met tien gemeenten hebben we een intentieverklaring ondertekend, waarin we hebben afgesproken als gemeentes samen te werken en dat ook te doen met de sportverenigingen en zorgaanbieders. Ik ben trots dat wij als Rijswijk de eerste regionale G-sportdag kunnen organiseren.”

Kennismaken met sport

Rijswijk organiseerde in de zomer van 2019 al een G-sportdag, met maar liefst 70 deelnemers uit Rijswijk. “Bij korfbalvereniging Refleks hebben we al 5 jaar een G-team dat ook meedoet aan de Haagse Korfbaldagen”, legt Remco Nunnikhoven van Refleks uit. Remco is nu als raadslid actief voor de sport, maar was toen lid van de Rijswijkse sportraad. “Wij hebben ons toen al ingezet voor een regionale samenwerking. Stel: een G-sporter uit Zoetermeer wil korfballen, dan moet dat bij ons in Rijswijk kunnen.”

Landelijk uitrollen

Inmiddels wordt er op de velden druk gesport. Met een stempelkaart als leidraad doen de sporters aan allerlei soorten sporten zoals dansen, voetbal, judo, hockey, bootcamp of korfbal. Ook is er een veld vol met spelletjes waaronder sjoelen. “Het doel van de sportdag is een dag vol plezier en sportiviteit tussen deelnemers en verenigingen die de saamhorigheid, gezondheid en het beweeggedrag van deelnemers bevorderen”, vertelt Lalissa. Haar grote wens? “Dat dit initiatief landelijk navolging krijgt!” En de sporters? Die zijn vooral trots op hun speciale T-shirt en medaille. “Die ga ik thuis ophangen”, vertelt Karin. Zij kijkt al uit naar de volgende editie.