Cadeautje voor elke Zandtemer voor 75 jaar Vrijheid

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

’T ZAND- Begin mei kreeg elk huisadres in ’t Zand en wijde omgeving een klein cadeautje in de brievenbus bezorgd: een setje van drie ansichtkaarten met foto’s van de bevrijding van ’t Zand op 8 mei 1945. Hoofd van de St. Jozefschool, meester Adriaan Kager, schoot op die bewuste 8e mei z’n laatste rolletjes vol toen de Canadese bevrijders door het dorp trokken op weg naar marinebasis Den Helder. Het hele dorp was uitgelopen. De 48 foto’s zijn te zien op de website www.tzand.info

Comité 75 jaar Vrijheid ’t Zand NH schenkt ansichtkaarten aan Zandtemers

Het cadeautje aan alle Zandtemers was het enige dat overbleef van een uitgebreid feestprogramma. Het ‘Comité 75 jaar Vrijheid ’t Zand NH’ was al vanaf september 2019 bezig met het samenstellen van een mooie herdenking en viering op 8, 9 en 10 mei. Maar het coronavirus gooide ook hier roet in het eten.

De organisatie heeft nog even overwogen om de festiviteiten te verschuiven naar 28, 29 en 30 augustus (op die data werd in 1945 namelijk het bevrijdingsfeest gevierd in ’t Zand), maar uiteindelijk is besloten om alles een jaar op te schuiven: op 7, 8 en 9 mei 2021 viert ’t Zand 75+1 jaar Vrijheid.

Het initiatief voor de viering 75 jaar Vrijheid kwam vanuit de Ansichtkaartengroep; deze groep bestaat uit mensen die zich bezighouden met het verzamelen van oude ansichtkaarten met een afbeelding van ’t Zand. Deze ansichtkaarten zijn ook allemaal te zien op de website www.tzand.info.

Voordat het coronavirus toesloeg organiseerde deze ansichtkaartengroep regelmatig een middag in zorgcentrum De Zandstee, waar de oude ansichtkaarten dan onderwerp van geanimeerde gesprekken waren. Uit het geheugen van deze, in het algemeen wat oudere, Zandtemers kwam heel veel informatie over het ’t Zand van vroeger.

Vanuit de ansichtkaartengroep kwam vanzelfsprekend het idee om ook bij de viering van 75 jaar Vrijheid enkele nieuwe ansichtkaarten uit te geven. Kees van Wel uit Anna Paulowna maakte uit het ruime aanbod enkele fraaie kaarten.

Op de eerste kaart zien we duidelijk het enthousiasme van de mensen: de jeugd heeft zelfs triomfantelijk bezit genomen van de jeep. Het zijn Bep Schilder, Jan van Straaten en Pim (Tiny) de Wit.

De tweede kaart toont hoe massaal de mensen van dit toch kleine dorp zijn uitgelopen. De Canadese soldaten genieten, na al die zware gevechten eerder dat jaar, duidelijk van deze zegetocht.

De derde kaart laat de rust zien, nadat de colonne gepasseerd is. Je pakt je fiets en gaat weer op huis aan onder het mom ’t Is mooi weest’. De Canadees op de jeep heeft de kaart in de hand blijkbaar nog niet wetend dat de weg naar Den Helder gewoon het kanaal volgde.

Het Comité 75 Jaar Vrijheid ’t Zand is een samenwerking van Dorpsraad, Ouderen Vereniging Zijpe, WBO, Bevrijdingsfestival, Oranjecomité, de Zonnebloem, St. Stimulering Dorpsactiviteiten, basisschool Zandhope, St. Jozefbasisschool, kerkbestuur O.L.V. Visitatie, Zakenclub, Stichting De Sportvriend.

Afbeelding
Afbeelding