Vrijwilliger Tjeerd van Weering helpt vluchtelingen met Nederlands

Nieuws
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

SCHAGEN/HOLLANDS KROON - Je buren leren kennen, vrienden maken, een studie volgen of een baan vinden: dat gaat pas echt goed als je de taal spreekt én begrijpt. Tjeerd van Weering uit het West-Friese Kolhorn is vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Nederland en helpt vluchtelingen met de Nederlandse taal. Jaren terug startte hij bij een Syrisch gezin in Wieringerwerf. Hij gaat nog steeds regelmatig op bezoek.

Een taalcoach is een vrijwilliger die een vluchteling helpt bij het oefenen van de Nederlandse taal in de praktijk. Door samen op pad te gaan leren de vluchtelingen snel meer over Nederland. Tjeerd neemt dat heel letterlijk: ‘Ik maakte samen wandelingen door Wieringerwerf. Dat kende ik niet, dus dat was voor mij ook leuk. Tijdens de wandeling keken we rond en vroeg ik naar begrippen. Zo kwam eigenlijk het hele woordenboek langs.’

‘ik heb het als heel verrijkend ervaren’

‘Ik nam later stukken uit de krant mee,’ vervolgd Tjeerd, ‘ook teksten en over exposities of besprekingen van toneelstukken. Zo leerde hij ook over onze cultuur. Zijn jongere zus kwam er na schooltijd vaak bijzitten, dan hadden we hele gesprekken. Dat was eigenlijk ideaal, want in een gesprek moet je reageren op de ander. Ik bezoek de familie nog regelmatig. Hen helpen heb ik als heel verrijkend ervaren. Via hen maakte ik kennis met een voor mij onbekend deel van de wereld.’

Hulp

VluchtelingenWerk koppelt taalcoaches aan nieuwkomers in de gemeente op basis van de voorkeuren van beiden. Ongeveer anderhalf uur per week ga je samen aan de slag. Ook als je maar beperkt tijd hebt, kun je dus al van grote meerwaarde zijn voor een vluchteling. De bibliotheek bezoeken, samen boodschappen doen, thuis de week doornemen: door de praktische manier van oefenen verbetert het Nederlands, maar vergroot je ook de zelfredzaamheid.

Ondersteuning voor taalcoaches

Je hoeft geen achtergrond in het onderwijs te hebben of andere specifieke kennis. VluchtelingenWerk biedt een ervaren netwerk, een inwerkprogramma en cursussen. Tjeerd was actief in het wetenschappelijk onderzoek bijvoorbeeld. Tijdens een ontmoeting met andere vrijwilligers in Wieringerwerf deed hij bruikbare tips op, maar meestal gaat hij op zijn eigen gevoel af.

Ook iets voor jou?

Zijn vrijwillige hulp als taalcoach vindt Tjeerd vanzelfsprekend: ‘Dat hoort voor mij bij een normale menselijke omgang: er zijn voor mensen uit een door ellende getroffen gebied die hier terecht komen.’ In de Noordkop kan VluchtelingenWerk nog heel goed vrijwillige taalcoaches gebruiken. Lijkt het je wat? Lees meer of meld je aan via www.vluchtelingenwerk.nl/vrijwilligers.