Waar vieren we Koningsdag?

Algemeen
Koningsdag wordt in Schagen en vele dorpen gevierd.
Koningsdag wordt in Schagen en vele dorpen gevierd. (Foto: Aangeleverd/archief )

SCHAGEN EN REGIO - En wat hebben we er naar uitgekeken. Een feestje zonder restricties en beperkingen. Het is nu aftellen geblazen, want woensdag 27 april viert heel Nederland Koningsdag! En natuurlijk mogen Schagen met alle mooie dorpen van dien niet ontbreken.

Koningsdag Schagen met muziek, kinderspelen en gezelligheid

Feest voor jong en oud op de Markt in Schagen. Het begint al vroeg, om 06.00 uur met de Vrijmarkt. Deze duurt tot 13.30 uur. Daarna wordt de boel opgeruimd en klaargemaakt voor de live optredens. Er staat een podium aan de kant van o.a. De Gevel, Havana, Piet Pann, Pand 5. Gratis entree. Lekker dansen op Sweet Le Freak, Krentebrood band, Marcel Meijer, Zanger Lars Groenink, Hitjes Soundsystem met DirtyBeatsz, Autique ft. de Feestploeg en Rayveren. Kijk voor meer info over wegafsluitingen in de gemeentepagina in deze krant op pagina 6.

Ook in het Makado wordt de verjaardag van de koning gevierd. Alle winkels zijn open tot 18.00 uur en is er de hele dag muziek en entertainment.

Koningsdag in Waarland

De start is om 9.15 uur met de optocht van versierde fietsen, skelters en driewielers. Opstellen vanaf 9.00 uur bij voormalig café de Posthoorn. De fanfare loopt voorop. De prijsuitreiking is op het Oranjeveld.

Van 10.15 uur tot ongeveer 11.30 uur staan er op het Oranjeveld verschillende spellen op het programma.  Bij de Oranjetent is er gratis koffie en thee.

’s Middags start om 14.00 uur de fietstocht vanuit het Waarlands dorpshuis. Deze zal u voeren langs verrassende plaatsen en plekjes. Kijk voor meer info op de Facebookpagina Waarland.

Koningsdag Warmenhuizen 

Om 10.00 uur is de opening van de kindervrijmarkt in Sporthal De Doorbraak. Meedoen? Vooraf aanmelden via info@jvbase.nl of Linda van de Watering 06-29538697 (dit graag door het versturen van een app/sms tot 26 april 22.00 uur). Bij mooi weer gaat de markt naar buiten. Om 11.00 uur begint het spellenparcours voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar. Deelname is gratis. Er worden nog vrijwilligers gezocht om bij de spelen te helpen! Aanmelden via bovenstaand emailadres of telefoonnummer.

Om 15.00 uur is een fietssterrit, een formulier met vragen en opdrachten is eerder in de sporthal op te halen. De fietssterrit is ongeveer 25 kilometer lang. Na afloop kunt u het formulier tot 18.00 uur inleveren in de sporthal. De uitslag wordt later bekend gemaakt.

Van 13.00 tot 16.30 uur is het gamen geblazen in de Laser Game Arena, die nog groter en spannender is dankzij de vrijwilligers van jongerenvereniging BASE! Vanaf 7 jaar ben jij daar van harte welkom om te gamen. De entree bedraagt: € 1,50.

Verder is er nog veel meer te doen in de sporthal. Zo is er van 14.00 - 18.00 uur schminken. en van 13.30 tot 17.00 uur is er een groot luchtkussen voor de kleintjes. Ook is er voor de dansliefhebbers een groot scherm waarop Just Dance is. Ook is er boardingvoetbal voor de leeftijd vanaf 10 jaar. 19.00 tot   20.30 uur Kinderdisco voor de leeftijd 5 tot 12 jaar in de BASE-ruimte boven in het Dorpshuis. 

Vanaf 20.00 uur is het buiten groot feest met “Feest DJ Rainier” en “Steef de zingende Neef” en zijn er live optredens bij de diverse plaatselijke horeca. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van Warmenhuizen.

Koningsdag Petten

Ook in Petten wordt Koningsdag groots verkeerd. Het start om 10.00 uur op Plein 1945. Daar krijgt iedereen gratis koffie met een tompouce. Kinderen krijgen chocolademelk en een donut. 

Om 10.30  uur is de officiële opening van Koningsdag met de Wilhelmus Trots op Wielen Show. Dan is ook de aftrap van de vrijmarkt en de kinderkleedjesmarkt. Deze duurt tot 16.30 uur. 

Van 11.00 - 15.30 uur is er speciaal voor de kinderen de zogeheten Kinderevents. Er is een springkussen, een grabbelton, je kunt straattekenen en je laten schminken. En voor de hele familie kun je meedoen aan leuke familiespellen. 

Van 12.00 tot 16.00 uur is er de Chill F1, laat je F1 raceskills zien in een racesimulator. Tussen 14.00 - 18.00 uur is er live muziek op het podium op Plein 1945. De avond start om 18.00 uur bij De Branding. Kijk voor meer info op de Facebookpagina van Petten.

Koningsdag Dirkshorn

Ook in Dirkshorn is er groot feest in het dorp. Het feest start om 11.45 uur in de Hornhoeve. Daar zal er muziek zijn. Loop vandaaruit naar het Dorpsplein, waar vanaf 12.15 uur Kinderspelen worden gehouden. Om 13.00 uur is er op het Beweegplein trefbal. In De Kastanjeboom is er om 14.00 uur disco. Kijk voor meer info op de Facebookpagina van Petten.

Rust bij het Zwanenwater

Heb je geen zin in al dat feestgedruis? Ga dan naar het Zwanenwater en ontdek de schoonheid, ruimte en stilte. Hier hoor je alleen het gefluit van de vele vogeltjes. De boswachter neemt je op deze speciale dag mee door bos en duin op zoek naar alle bijzonderheden die dit gebied te bieden heeft. Meer informatie en aanmelden: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/zwanenwater/agenda/

Zoek de stilte op tijdens Koningsdag in het Zwanenwater.
Afbeelding
Een oranjetompouce en oranjebitter, ook dat hoort er bij velen bij op Koningsdag
Afbeelding