Ondernemers zijn een petitie gestart
Ondernemers zijn een petitie gestart (Foto: Pexels.com)

Weerstand tegen verhoging toeristenbelasting

Algemeen

SCHAGEN - De toeristenbelasting in gemeente Schagen wordt vanaf 2023 fors verhoogd met 30%. De meeropbrengst hieruit zal niet worden gebruikt ter ondersteuning van de toeristische sector, maar aan de uitbreiding van het ambtelijk apparaat.

Voorzitter Kees de Wit van Ondernemers Federatie Schagen sector Recreatie en Toerisme, noemt dit een boete op de bijdrage aan de lokale economie. “Een verhoging van 30% is irreëel en oneerlijk. Er is altijd sprake geweest van een geïndexeerde verhoging in de toeristenbelasting, een dossier waar de sector altijd constructief aan heeft meegewerkt. Om het tarief in 2022 van € 1,34 zonder enige vorm van communicatie in één klap te verhogen naar € 1,75 in 2023, is de toerist onnodig en onbegrijpelijk afschrikken.”

Het besluit treft meer dan alleen de sector Recreatie en Toerisme, vult Peter Vriend van Vakantiepark Capfun de Bongerd aan. “Niet alleen de toerist is de dupe van deze buitensporige verhoging van de toeristenbelasting. Toerisme staat heel nauw in verbinding met bijna alle domeinen die voor een bloeiende regio belangrijk zijn. Toerisme betekent banen, financieel gezonde bedrijven en een gezonde en welvarende verbinding tussen mensen, cultuur, natuur en recreatie. Een gemeentelijke begroting sluitend maken over de rug van de toerist is onlogisch en als regio sterk zelfondermijnend.”

Eerlijk tarief

De Ondernemers Federatie Schagen roept de politiek op het besluit te wijzigen om gezamenlijk tot een meer gedragen oplossing te komen. Met een petitie die via de website www.redeconomieschagen.nl al door veel ondernemers ondertekend is, willen zij aantonen dat een valse start van de nieuwe gemeenteraad voorkomen kan worden door in participatie met De Ondernemers Federatie Schagen het besluit te wijzigen.

Steun

De politieke partij die het aandurft dit genomen besluit opnieuw ter beoordeling te stellen, kan alvast rekenen op veel steun uit de regio, stelt De Wit. “Het laatste wat je als gemeente Schagen moet willen, is een al zo gedupeerde sector nog verder onder druk zetten”, licht Kees de Wit toe. “We vragen de gemeenteraad niets meer dan voor 2023 met open vizier opnieuw naar dit besluit te kijken en werken graag mee waar we kunnen. Maar dan moet het eerst opnieuw op tafel en wij vinden onze toerist en onze regio dat meer dan waard.”

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Schagen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Westfriese Folklore van start in Schagen Algemeen 24 jun, 07:00
Afbeelding
Veel schade bij ongeval in ‘t Veld 112-nieuws 23 jun, 17:16
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Simfraude dupeert inwoner (69) uit Schagen voor €7.500 Algemeen 23 jun, 09:50
Afbeelding
Verkeersveiligheid voor RKBS De Vogelweid Algemeen 23 jun, 09:37
Afbeelding
Tas’82 prijsuitreiking Algemeen 23 jun, 07:00
Afbeelding
Orgelconcert Tjeerd van der Ploeg in de Schager St. Christoforuskerk Algemeen 22 jun, 18:59
Afbeelding
Laatste weekend Ku(n)stroute Zijpe aan Zee Algemeen 22 jun, 16:08
Afbeelding
Vrijwilligers gezocht tegen zomereenzaamheid Algemeen 22 jun, 15:32
Afbeelding
Raad steunt plannen voor bouw 203 woningen Algemeen 22 jun, 14:44
Afbeelding
Bijeenkomst ‘Vermoeid bij en na kanker’ Algemeen 22 jun, 11:49
Afbeelding
E-bike toertocht door de regio Algemeen 21 jun, 13:05
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief