Raadsleden ervaren wat inwoners met beperking tegenkomen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pexels)

SCHAGEN - Vrijdag 13 mei ervoeren raadsleden van de gemeente Schagen hoe het is om in Schagen te leven met een beperking. In samenwerking met vrijwilligers van het Gehandicapten Platform Schagen (GPS) organiseerde de gemeente Schagen een Ervaringsroute. Tijdens deze route konden deelnemers ervaren hoe het is om je met een beperking door het centrum van Schagen te bewegen.

De Ervaringsroute vond plaats tussen 14.00 uur en 16.30 uur en werd samengesteld door vrijwilligers van het GPS. De Ervaringsroute werd georganiseerd zodat de gemeenteraad bij het uitvoeren van haar werk nog beter rekening kan houden met alle inwoners. Op 15 december 2020 besloot de gemeenteraad zich namelijk meer in te gaan zetten voor een gemeente Schagen waarin iedereen kan meedoen. Naast alle raads- en steunfractieleden is er van iedere dorpsraad en wijkvereniging één persoon uitgenodigd. Ook burgermeester Marjan van Kampen deed mee.

Onder begeleiding van vrijwilligers van het GPS gingen de deelnemers in groepjes het centrum van Schagen in. Daarnaast deden de deelnemers een Ganzenbordenspel, waarbij zij meer leerden over verschillende soorten beperkingen en hulpmiddelen die hiervoor bestaan. Onder begeleiding van Stichting ABC en Stichting Lezen en Schrijven ervoeren de deelnemers hoe het is om niet goed te kunnen lezen en schrijven.

Aan het einde van de dag ontvingen de nieuwe raads- en steunfractieleden de Toegankelijk en Inclusief Schagen Speld. Deze speld symboliseert dat iedereen in Schagen kan meedoen en zichzelf mag zijn. Door deze speld te dragen kunnen burgemeester, wethouders en de raadsleden hier aandacht voor vragen. Zij kunnen deze speld dragen waar en wanneer zij dit willen. Raads- en steunfractieleden die tijdens de vorige regeerperiode actief waren hebben de speld al in hun bezit.