Vernuft en stilte in de eendenkooi

Algemeen
Eendenkooi 't Zand.
Eendenkooi 't Zand. (Foto: aangeleverd)

‘T ZAND - Hoe worden eenden in een eendenkooi gevangen? Met een vernuftig stel vangpijpen en de hulp van een slim kooikershondje, laten we je zien hoe dat gaat. Het voorjaar is prachtig in de 400 jaar oude eendenkooi, de natuur komt tot leven! Op zaterdag 28 mei om 13:30 uur ben je welkom in eendenkooi ‘t Zand. 

Landschap Noord-Holland heeft deze cultuurhistorische eendenkooi helemaal in oude staat teruggebracht. Na een kort informatief filmpje loop je tussen de rietschermen door naar de kooiplas, zodat de eenden niet van ons schrikken. Vanachter het kijkscherm kun je het natuurlijke gedrag van de eenden in stilte bekijken. In de kooiplas zijn staleenden die weer andere eenden aantrekken. Daar zitten soms heel bijzondere soorten tussen. Rondom de kooiplas liggen vier vangpijpen. Met eigen ogen ga je zien hoe het vangen van eenden gaat. De vogels worden door ons geringd voor wetenschappelijk onderzoek.
Een wandeling door de natuur rondom de kooi hoort er natuurlijk ook bij: een kruidenrijk grasland in het voorjaar!

De natuur komt tot leven

Informatie

De excursie is geschikt voor jong en oud. Bij voorkeur reserveren. Ter plekke aansluiten is ook mogelijk, dan graag contant gepast betalen. De toegang voor volwassenen bedraagt 7,- euro, voor kinderen 3,- euro, voor beschermers 4,- euro en voor de kinderen van beschermers 2,- euro. Je bent welkom op zaterdag 28 mei van 13:30 tot 15:00 uur. Het vetrekpunt is Bezoekerscentrum Eendenkooi ’t Zand aan de Korte Bosweg 47a in ‘t Zand. 

Reserveren: www.gaatumee.nl