Nieuwe locatie voor viskraamondernemers

Algemeen
Nieuwe locatie voor de viskramen is bekend.
Nieuwe locatie voor de viskramen is bekend. (Foto: Vishandel Roos)

SCHAGEN - De viskraamondernemers hebben maandag 11 juli met de gemeente om tafel gezeten. Onderwerp van dit gesprek was hoe en op welke tijdelijke locatie de ondernemers hun werkzaamheden, inclusief het bakken van vis, weer op kunnen pakken. De viskramen worden naar het meest zuidelijke deel van de verkoopstrook aan de Nieuwstraat verplaatst. 

Met het verplaatsen van de viskramen naar deze locatie en de aanpassingen die de ondernemers aan hun viskraam hebben gedaan, hoopt de gemeente dat de geuroverlast over is. “Of dat zo is, zal binnen een paar weken blijken uit een nieuw geuronderzoek,” licht burgemeester Van Kampen-Nouwen toe. “Als het blijkt dat ook hier de milieunorm wordt overtreden, zullen we wederom in gesprek moeten. En verplaatsen ze naar een andere locatie.” Doordat het hele centrum van Schagen verandert, werkt de gemeente ondertussen aan nieuw beleid voor ambulante handel. Tot die tijd hoopt zij dat de viskramen op deze plek kunnen blijven staan.

Bakverbod

Afgelopen dinsdag 5 juli gaf de gemeente opdracht om te stoppen met vis bakken aan de eigenaar van de viskraam die op dinsdag en woensdag aan de Nieuwstraat staat. Dit kwam nogal plotseling en leidde tot veel verontwaardiging. Ook omdat de tijdelijke locatie waar de viskraam staat, juist op aangeven van de gemeente is gekozen. De ondernemers waren op de hoogte van mogelijke beperkingen en, om te voorkomen dat de dwangsom moest worden betaald, waarschuwde de gemeente op dinsdag dat de viskraam per direct niet meer mocht bakken. De ondernemers mochten nog steeds hun standplaats innemen. Maar omdat niet aan de milieunorm werd voldaan, werd bakken en frituren op deze plek verboden.

Geuroverlast

Eind vorig jaar kreeg de gemeente klachten binnen over de geuroverlast. Daarop schakelde de gemeente een gespecialiseerd bedrijf in om onderzoek te doen. Helaas was de uitslag dat er te veel geuroverlast was. Daarom moest de gemeente op 12 april 2022 een last onder dwangsom opleggen, om de overtreding te beëindigen. Behalve stoppen konden de ondernemers ook proberen de overlast te verminderen met een ontgeuringsinstallatie. Dat kozen zij, maar helaas bleek die niet voldoende.