Weg bij dat schermpje, kom vissen bij de Viskaravaan

Algemeen
Voor jeugd een moment om de natuur te ontdekken.
Voor jeugd een moment om de natuur te ontdekken. (Foto: aangeleverd)

TUITJENHORN - Het Heemtmeer is een zandwinningsplas ontstaan in 1960 bij de aanleg van de nieuwe woonwijken in Warmenhuizen en Tuitjenhorn. Het meer was jarenlang dood, Richard Pronk (46) heeft in samenwerking met de gemeente een ingenieus systeem ontwikkelt wat aangedreven wordt door energie vanuit zonnepanelen, op deze manier heeft het water weer zuurstof gekregen en behoudt het dit ook. Nu is het een prachtige plek om te genieten van de natuur en de hengelsport te beoefenen. Zaterdag 27 augustus wordt er een leuke dag voor jeugd tot en met 14 jaar georganiseerd, geheel gratis!

Door Anne Smit

Bij het Heemtmeer komt Richard al zijn hele vissende leven. Vroeger was het een heel visrijk water. In 2010 was er een vissterfte, dit kwam door een waterkering met harde wind. Het heeft lang geduurd voordat dat meertje weer op evenwicht was. Het herstelt zichzelf ook niet snel. “Ik liep daar regelmatig een rondje en ik zag dat de steigers aan het wegrotten waren, het onderhoud werd niet meer gepleegd. Dat is eigenlijk best wel zonde voor zo’n mooie vijver,” vertelt hij. 

Geniet van de natuur

Onderzoeken

In samenwerking met de hengelsportvereniging en de gemeente Schagen hebben zij een plan bedacht. Zo moesten er weer nieuwe vissteigers komen en zou de oever verstevigd moeten worden. Aan dit plan wilde de gemeente alleen meewerken als het viswater weer op orde kwam en er niet weer een zuurstof probleem zou ontstaan. “Ik ben hier intensief onderzoek naar gaan doen. Duidelijk moest zijn wat er aan de hand was en hoe we dat konden voorkomen.” Het is stilstaand water en hierdoor, vertelt Richard, wordt het niet goed gemengd. De zuurstof bleef door deze reden enkel in de bovenste laag hangen. “Als er dan storm is komt het zuurstofarme water naar boven en gaan de vissen dood”. Inmiddels is er dankzij de samenwerking tussen Richard, de hengelsportvereniging en de gemeente middenin van de vijver een mengsysteem gerealilseerd, dit zorgt ervoor dat het water gemengd wordt . “Het is een buis van vijf meter en deze neemt het water mee naar boven, op die manier wordt het gemengd,” legt hij uit. Het geheel wordt aangedreven door een vlot vol zonnepanelen. 

Richard heeft tijdens zijn onderzoek verschillende wateren bezocht die hetzelfde probleem hadden. Uiteindelijk hebben ze vissen toegevoegd die geschikt zijn voor dit water, maar ook heel leuk zijn voor de sportvisserij. Eén van deze zijn kruiskarpers die sterk zijn, maar maximaal vijf kilo worden. “Dat is een leuke sportvis voor jong en oud,” vertelt de visliefhebber. “Visvijvers zijn belangrijk. Er zijn nog maar heel weinig vijvers die goed toegankelijk zijn en waar je heel goed vis kan vangen. Leuk voor de liefhebber, de jeugd en mensen in een rolstoel. Je hebt een prachtige plek om te vissen.” 

Leer van professionals

Zaterdag 27 augustus organiseert de hengelsportvereniging de Viskaravaan, dat is een evenement vanuit Sportvisserij Nederland. Kinderen tot en met 14 jaar kunnen hier gratis aan deelnemen. “Ze leren hier hoe je een tuigje moet maken, hoe ze een vis moeten onthaken, ze krijgen werples en ze gaan vissen,” vervolgt Richard. Het doel is dat de kids er plezier uithalen en leren hoe ze op de juiste manier een visje kunnen vangen en weer terug zetten. “Ter ondersteuning hebben we ook diverse professionals uitgenodigd, dat zijn vissers die veel vissen bij EK’s en WK’s. Er zitten meerdere wereldkampioenen bij. Zij gaan de jeugd ondersteunen.” Het doel is de jeugd te interesseren in de hengelsport, te genieten van de natuur, maar vooral om ze even weg te trekken achter dat schermpje vandaan. “Het is vaak een gewoonte om op de bank te ploffen en de tablet aan te drukken, maar hoe mooi is het om gewoon lekker naar buiten te gaan,” besluit hij.