Niels zingt met zijn ziel in Dirkshorn

Algemeen
Niels van der Gulik
Niels van der Gulik (Foto: Jaap Reedijk)

DIRKSHORN - Tien jaar na het overlijden van Ramses Shaffy, in 2019, begon zanger Niels van der Gulik aan een theatertour waarin hij Ramses’ liedjes zong. Helaas stopte het optreden abrupt door corona, maar gelukkig speelt hij nu op podia door het hele land. 

Door Charlotte de Koomen

Zaterdag 11 februari zingt en vertelt hij over zijn vriendschap met de beroemde zanger. Onder begeleiding van pianist Coen Molenaar staat hij in de kerk in Dirkshorn aan de Raadhuisstraat.

Niels legt uit hoe je een Shaffy nummer geloofwaardig kan brengen. “Je moet snappen wat hij bedoelt met de teksten om dat gevoel te vangen en over te brengen”, aldus Niels. “Ikzelf vind het lied ‘Ik drink’ heel mooi. Iedereen heeft misschien wel eens zo’n moment dat je jezelf even terugtrekt. Dat kan zijn met een sigaret, een boek of in andere gevallen met drank. Dat laatste deed Ramses. Op die manier dacht hij na over het leven, over hoe de dingen waren gegaan. In ‘Ik Drink’ zie je dat voor je. Dat hij thuis zit, in het donker, na te denken over het leven. Ik heb daar een gevoel bij, een idee.”

Het lied ‘Failliet’ klinkt opwekkend door de toon, maar de boodschap is eigenlijk heel anders. De zin ‘de wereld heeft mij failliet verklaard’, klinkt gek. Iets klopt niet zou je denken. Het is een manier van omdenken. Niels: “Daar was Ramses heel goed in. Daarom hield hij het ook vol. Hij heeft genoeg ellendige dingen meegemaakt in zijn leven. Om te overleven draaide hij dingen om. Hij zingt het alsof dat faillissement het allerbeste is wat hem ooit is overkomen. Ook die overlevingsdrang snap ik. Je hebt geen keus. Hij ging niet sikkeneuren. Hij had de kracht om door te gaan.”

Het is zoals het is

‘Sammy’ is volgens Niels eigenlijk het lied waar alles in samenkomt. “Veel mensen kennen het en vinden het misschien een afgezaagd lied omdat we het zo vaak horen, maar het is een tekst die op iedereen geplakt kan worden. Ik probeer echt de woorden goed over te brengen op het publiek, ze niet zomaar uit te spreken. Ik kijk mensen aan terwijl ik ze toezing en ik heb al vaker gehoord dat ze opeens begrijpen waar het lied over gaat. Op de radio hoor je de woorden en zing je de tekst mee, in het theater vertel je het verhaal echt. Het is heel direct.”

Volgens Niels zei Ramses vaak ‘ga het gewoon doen’. Als je, zoals Niels zegt, goed kijkt, zijn we altijd heel lang aan het voorbereiden, alle risico’s aan het wegwerken en het mag niet gek overkomen, geen fouten, alles moet kloppen. We zijn van de veiligheid. Ramses was van het doen en we zien het wel. Het is zo als het is. Dat herkent Niels in zichzelf.

Informatie

“Het mooiste compliment? Dat hij na het zien van mijn optreden waar ik zijn nummers zong zei dat hij het mooi vond dat ik mezelf was gebleven. Ik speel met muzikanten die er net zo in staan als ik. We laten alles open, we zijn vrij als we spelen. Dat is spannend, maar echt het Shaffy gevoel.”

Aanvang 20:00 uur in de Protestantse kerk, Raadhuisstraat 5, Dirkshorn. De entree bedraagt 15,- euro (incl. koffie/thee bij binnenkomst). VVO-leden hebben vrij toegang. Reserveren via cultureeldirkshorn.nl.