Vrijmarkt in Schagen

Nieuws

SCHAGEN - Op Koningsdag, vrijdag 27 april, zijn er vrijmarkten. Ook in stad en dorpen van gemeente Schagen. Omdat de openbare weg wordt gebruikt en er voldoende orde en veiligheid moet blijven, gelden er spelregels. Met name voor stad Schagen.
Op de weg waar in stad Schagen altijd de markt wordt gehouden, de Gedempte Gracht, kunnen inwoners -vooral kinderen- hun eigen vrijmarkt houden. Dit mag ook op de Markt, Nieuwstraat, Nieuwe Laagzijde en Molenstraat. Die wegen zijn vrijdag 27 april afgesloten voor het verkeer. Vrijmarkten mogen absoluut niet daarbuiten in de stad. Nadrukkelijk niet in de Schubertstraat en Langestraat, want dat leidde vorig jaar tot verkeersproblemen. Zo zijn er meer regels om de vrijmarkt leuk en gezellig te houden.
Tussen 6.00 en 14.30 uur zijn de Nieuwstraat, Markt, Gedempte Gracht, Nieuwe Laagzijde en Molenstraat afgesloten voor het rijverkeer. Wie hier woont, doet er goed aan om de auto al de avond ervoor elders te parkeren. Beroepshandel is niet toegestaan. Ondernemers die een standplaatsvergunning hebben en daar gevestigde ondernemers mogen wel verkopen. De vrijmarkt mag alleen in het aangewezen gebied en alleen tussen 6.00 en 14.30 uur. Daarna wordt opgeruimd, wie zich niet aan de tijd houdt, loopt risico op in beslagname van de spullen.
Er mogen geen plaatsen worden gemarkeerd door lint, tape, verf en dergelijke. Zulke markeringen worden verwijderd op kosten van de overtreder. Er mag vrijmarkt worden gehouden in stad en dorpen op ‘eigen terrein’ mits het verkeer niet wordt belemmerd. Dit mag tussen 6.00 en 20.00 uur.
Hou de volgende plekken altijd vrij: toegangen tot woningen, garages, winkels en horeca; nooduitgangen en brandkranen; kruisingen; als de weg al een deel bezet is (een breedte van 3.5 meter en een hoogte van 4.2 meter moet altijd blijven anders kunnen hulpdiensten als brandweer, politie en ambulance er niet door). Hou ook op het trottoir doorgangsruimte voor mindervaliden. Als politie, brandweer of gemeente aanwijzingen geeft, gelden deze boven alle genoemde regels.