‘Menselijk contact wordt weer naar boven gehaald’

Nieuws
De kipcocktail wordt geserveerd.
De kipcocktail wordt geserveerd. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

WAARLAND - Organisaties die verweven zijn met de samenleving, die een begrip zijn en onmisbaar zijn. Vorige week hield Graag Gedaan Waarland de allerlaatste editie van Open Tafel. Hans Krug is maaltijdbezorger bij ‘Tafeltje Dekje’ en voorzitter van Graag Gedaan Waarland: “Het is veel gezelliger om met meerdere mensen te eten, in plaats van alleen. Ongeveer twee keer per jaar proberen wij een Open Tafel te organiseren in Sabinahof. Vorige week was het de vijftiende editie en tevens de laatste.”

Open Tafel betekent gezamenlijk eten. Er worden maaltijden gekookt door Woonzorggroep Samen voor mensen die alleen zijn. Iedereen is welkom, ook mensen van buitenaf. “De vrijwilligers die dit realiseren zijn zelf ook op leeftijd; er komt een moment dat je moet zeggen dat het mooi geweest is”, vertelt Hans. Sinds kort is een echtpaar in het Sabinahof komen wonen. Eens per maand organiseren zij ook een etentje, weliswaar alleen voor de bewoners van het verzorgingstehuis in Waarland en de aanleunwoningen daaromheen.


Smullen en kletsen - vincentdevriesfoto.nl

Muziek

De vrijwilligers kijken positief terug op de gezellige avond. “Mensen zaten heerlijk te eten. Dit keer hadden we geen soep, maar een kipcocktail vooraf. De gasten kregen rijst met Mexicaanse kippendijen, paprikasaus en groente als hoofdgerecht en het dessert was vruchtenyoghurt met een klodder slagroom.” Sommige eters zijn hier al aanwezig vanaf de eerste editie in 2011, anderen zijn nieuw. Hans vertelt dat de gasten graag met elkaar praten. “Er staat geen muziek aan, want muziek maken zij zelf al genoeg”, lacht hij. Mensen worden in contact gebracht met gezichten die zij wel eens gezien hebben, maar waarvan zij niet weten wie ze precies zijn. Dat levert mooie gesprekken op. “Menselijk contact wordt weer naar boven gehaald.”

De vrijwilligersgroep die dit soort initiatieven organiseert heeft een gemiddelde leeftijd van 74 jaar: “Het is moeilijk om nieuwe vrijwilligers te vinden die onze taken willen overnemen. In de toekomst kunnen wij nieuwe vrijwilligers gebruiken, dan kunnen wij het stokje van de andere activiteiten overdragen. Bij de laatste Open Tafel kreeg de organisatie hulp van Elise Visser, zij was nieuwsgierig en wilde Open Tafel meemaken. Lijkt het jou leuk om vrijwilligerswerk te doen voor Graag Gedaan Waarland? Aanmelden of in gesprek gaan kan bij Hans Krug, via 0226-421777 of hkrug238@gmail.com.