Petten hoopt op ‘verrassingseffect’ in situatie rondom CNO

Nieuws
Hoop op een betere uitkomst voor hun geliefde kustplaats.
Hoop op een betere uitkomst voor hun geliefde kustplaats. (Foto: Bert Westendorp)

PETTEN - Er heerst onvrede onder de inwoners van de prachtige kustplaats. Zij zijn bezorgd over het plan om de crisisnoodopvang (CNO) over te dragen aan het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). De lokale ontevredenheid wordt gevoed door een enquête, opgesteld door een eerder ontstane Pettemer werkgroep, waarbij 303 van de 304 deelnemers aangeven heeft het oneens te zijn met de manier van besluitvorming vanuit de gemeente. Deze uitkomst is persoonlijk overhandigd aan burgemeester Marjan van Kampen, tijdens een besloten vergadering. Naar aanleiding van deze vergadering wilden enkele bewoners en ondernemers van Petten de dorpsbewoners maandagavond 10 juli uitnodigen bij de MFR (multifunctionele ruimte). Zij kwamen bijeen, omdat de ontwikkelingen en incidenten volgens hen steeds zorgwekkender worden. “Het is de hoogste tijd om als Pettemers de handen in één te slaan.”

Door: Anne Smit

Volgens de dorpsraad ligt er een serieus plan op tafel om het huidige CNO over te dragen naar het COA, voor een periode van vijf jaar. De bewoners en de dorpsraad voelen zich gepasseerd, zij zijn volgens hen niet bij dit proces betrokken. Na het opstellen en afnemen van de reeds genoemde enquête namens de werkgroep, wilde Marielle Veldman (lid van de werkgroep) deze persoonlijk aan burgemeester Marjan van Kampen overhandigen. “Ik wilde zeker zijn dat zij deze onder ogen kreeg.” 

Samen met enkele andere bewoners zijn zij bij de vergadering van de dorpsraad, burgemeester en ondernemers aangeschoven. Ondanks dat zij niet uitgenodigd waren. “Wij staan niet achter de besluitvorming en blijkbaar zijn spandoeken en borden langs de weg nog niet genoeg.” Na deze besloten vergadering kwam Marielle samen met Marc Snip (eigenaar Watersnip) en Marjon Mulders (bewoner) op het idee om alle bewoners de gelegenheid te geven om te horen hoe deze vergadering gegaan is. “We wilden inventariseren waar de pijnpunten nu echt zitten. Door het samenkomen hoopten wij dat er een goed idee zou ontstaan.” De bijeenkomst van 10 juli werd druk bezocht. Ruim 150 inwoners meldden zich bij de locatie. 

Vraagstukken

Woordvoerder van de dorpsraad: “Er ligt tot op heden een ontzettend mooi structuurplan op de plank voor Petten. Deze zal verdwijnen als het COA leiding gaat krijgen. Petten heeft zich al langere tijd van haar bereidwillige kant laten zien. De huidige plannen schieten écht alle vormen van acceptatie voorbij.”

Afgelopen 10 juli stapte iemand naar voren en opperde om als Pettemer zijnde de handen in één te slaan. Hij vertelde over een constructie waarbij iedereen zijn persoonlijke of zakelijke rechtsbijstandsverzekering kan inschakelen. Deze verzekeringen kunnen worden samengevoegd tot een collectief, zodat een jurist kan worden ingeschakeld en zich vervolgens kan buigen over de vergunningen. “Kloppen die allemaal wel? Waarom wordt er zo ontzettend lastig gedaan als het om stikstof gaat, denk bijvoorbeeld aan woningbouw. Maar kunnen de regels rondom stikstof wel opzij worden geschoven wanneer het gaat om het huidige CNO dat mogelijk wordt overgedragen aan het COA voor een periode van vijf jaar?” 

Eerst werd verzameld wie er mee wilde doen aan dit initiatief. De deelname bleek groot. Na deze goed bezochte bijeenkomst heeft de dorpsraad bij elkaar gezeten om te overleggen of een samenwerking tussen hen, het werkgroepje en ondernemers mogelijk zou kunnen zijn. “Samen staan we tenslotte veel sterker. Verdeeldheid mag niet plaatsvinden, want daar komt wrijving van. Belangrijk is om het eigenlijke onderwerp niet uit het oog te verliezen”, vertelt Marielle. Een samenwerking is enkele dagen later beklonken.

Momenteel hebben zij collectief een jurist ingeschakeld, omdat dit best veel geld kost. Er is zelfs zoveel animo voor het plan dat men vrijwillige donaties heeft gedaan wanneer zij geen rechtsbijstandsverzekering hadden. “We ontvingen ook een gift van iemand buiten Petten. Dat geeft ons kracht.” 

Geliefd

Juristen verdiepen zich nu in de zaak en dit kost tijd. “Wij hopen op een verrassingseffect, wellicht is deze ook het meest effectief in de huidige situatie. De jurist is op dit moment leidend, wij laten ons daar graag door verrassen.” Petten verheft haar stem tegen het voorgestelde COA-plan, met hoop op een betere uitkomst voor hun geliefde kustplaats.