Het is definitief: Vrijeschool Schagen komt eraan!

Nieuws
Sophie Zoon en Koos Blasé (v.l.n.r.).
Sophie Zoon en Koos Blasé (v.l.n.r.). (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

SCHAGEN - Boven de grens van Alkmaar vond je tot voor kort geen vrijescholen. Ouders uit de Noordkop die daar mogelijk in geïnteresseerd zouden zijn konden zich niet allemaal een lange reis richting Bergen of Alkmaar (de dichtstbijzijnde vrijescholen voor de Noordkop red.) permitteren. Koos Blasé en Sophie Zoon (oprichters Vrijeschool Schagen) hoopten daar verandering in te kunnen brengen. In 2023 zetten zij de eerste stappen. De kogel is nu eindelijk door de kerk: na de zomervakantie van 2024 start de Vrijeschool Schagen. 

De wil om een vrijeschool te stichten was sterk. Sophie en Koos waren er zelfs van overtuigd dat deze er zou komen. Ze bewandelden samen verschillende wegen. Uiteindelijk raakten zij in gesprek met een bestaande school: de Keerkring in Schagen. “Het belangrijkste was het zoeken naar een locatie. We hebben daarvoor gesprekken gevoerd met alle schoolbesturen in de regio en natuurlijk met de gemeente. Klaslokalen liggen echter niet voor het oprapen. Buiten Schagen was ruimte beschikbaar, maar wij willen graag in de stad gevestigd zijn. De enige school die lokalen overheeft is de Keerkring, de Jenaplan school”, legt Koos uit. Eind 2023 vonden de eerste gesprekken plaats. Koos en Sophie zijn trots en blij dat ze volgend schooljaar bij hen in het gebouw kunnen starten. “We hopen dat we met de Keerkring op een goede manier kunnen samenwerken.”

Het schooljaar in 2024 starten zij met ervaren leerkrachten, uiteindelijk wil de school verder gaan met een mix van ervaren en startende vrijeschool leerkrachten. Na de zomervakantie volgt één kleuterklas het lesplan van de vrijeschool (kinderen van vier, vijf en zes jaar red.). Groep één en twee zitten bij elkaar in de klas. Aan het eind van elk schooljaar gaan de oudste leerlingen door naar groep 3. “We gaan ervan uit dat we de eerste jaren zullen werken met combinatieklassen; dat zijn groep drie en vier, groep vijf en zes, groep zeven en acht. Overigens hebben we het in de vrijeschool nog over kleuter- en lagere schoolklassen. We doen dat omdat we vinden dat kleuters echt iets anders nodig hebben dan de kinderen in de hogere klassen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het ‘vrije spel’. In de kleuterklassen wordt daar veel aandacht aan geschonken door een mooie inrichting van de klas met materialen en houten speelgoed.”

Bij de Vrijeschool Schagen vinden zij het belangrijk dat klassen niet te groot zijn, maar ook zeker niet te klein. “Bij een grote klas moet je denken aan meer dan 30 leerlingen, dat maakt het moeilijk om ieder kind de aandacht te geven die het nodig heeft. Een kleine klas, bijvoorbeeld van twaalf kinderen, is niet altijd fijn voor de sociale ontwikkeling; er is minder keus in vriendschappen en dat is voor sommige kinderen lastig. Wij gaan uit van een klassengrootte van zo’n 24 kinderen als ideaal”, vertellen Koos en Sophie.

Aanmelden

Nu de locatie bekend is kunnen de ouders hun kind écht aanmelden. Tot voor kort was alleen het ‘Interesseformulier’ beschikbaar, maar dat is geen officiële aanmelding. Het aanmeldingsformulier staat op de website www.vrijeschoolschagen.nl. Hier vind je ook de hele aanmeldingsprocedure. Als de ouders hun kind hebben aangemeld, worden zij uitgenodigd voor een intakegesprek, daarna wordt de inschrijving definitief. “We kunnen met trots mededelen dat we al 24 aanmeldingen hebben!”

De komende maanden zijn voor de oprichters nog ontzettend druk. Het lokaal moet ingericht worden en materialen en leermiddelen worden besteld. Koos en Sophie zijn er klaar voor. “Het is mooi om te zien dat veel mensen ons hebben geholpen door ons initiatief een warm hart toe te dragen.” Om meer informatie over een vrijeschool in te winnen verwijzen zij je naar de site van de Vereniging van Vrijescholen: www.vrijescholen.nl. Daarnaast vind je op de website van Vrijeschool Schagen verschillende lezingen en activiteiten in de agenda waaraan je kunt deelnemen.

Door: Anne Smit