‘Ons devies is: wat we doen, doen we goed!’

Partnerbijdrage
25-jarig bestaan van Zijper Bewindvoering.
25-jarig bestaan van Zijper Bewindvoering. (Foto: Fer Korver)

SCHAGEN - Het bedrijf van ondernemer Jan van der Woude opereert hoofdzakelijk in de luwte. Dat heeft vooral te maken met de aard van de dienstverlening: beschermingsbewind en budgetbeheer. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Zijper Bewindvoering maakt hij graag een uitzondering. Jan: “Het is een prachtig vak!”

Een fantastisch team met betrokken en deskundige vrouwen

Het zevenkoppige team is ervaren en zijn dochter werkt ook in de zaak: in principe zou Jan van der Woude, eigenaar van Zijper Bewindvoering uit Schagen, met een gerust hart met pensioen kunnen. “Maar ik vind het een té mooi vak om afscheid te nemen”, zegt hij. Dus is hij regelmatig op het kantoor aan de Zijperweg te vinden. De andere dagen werkt hij vanuit huis. Hij beschikt over een uitgebreid netwerk, wat het voor hem makkelijk maakt om ‘even iets te regelen’. Voor cliënten die tussen wal en schip vallen of waarvan hij inschat dat een klein duwtje in de juiste richting het verschil kan maken. Zijper Dienstverlening is in 1999 opgericht. Jan: “Mevrouw Krouwels stond destijds aan het hoofd. Zij heeft het bedrijf met veel inzet vorm gegeven.” Per toeval raakte Jan jaren geleden met haar in gesprek. “Ze vroeg: ‘We zoeken nog iemand. Is dat niet iets voor jou?’. Inmiddels ben ik alweer zo’n zeven jaar eigenaar.” 

Professioneel

In de afgelopen vijfentwintig jaar heeft Zijper Bewindvoering een groot aantal cliënten met hun financiële situatie geholpen. “Er bestaan soms wat misverstanden over ons werk”, legt Jan uit. “We hebben cliënten die door hun geestelijke of lichamelijke toestand niet meer in staat zijn hun geldzaken te regelen. En er zijn cliënten met problematische schulden, waarbij de rechter tijdelijk een bewindvoerder aanstelt om de geldzaken weer op orde te krijgen.” Een bewindvoerder kan een professioneel kantoor zijn, maar ook een familielid, vriend of kennis. “Dat laatste is nog wel eens het geval als iemand in de familie bijvoorbeeld wordt getroffen door dementie. Hoewel Jan begrip heeft voor het feit dat in dit geval voor een vertrouwde naaste wordt gekozen, leidt dit in de praktijk nog wel eens tot discussies of problemen binnen de familie. “Als alles in harmonie verloopt, is dat geen punt. Maar er zijn mensen bij betrokken en er is geld mee gemoeid, dus we maken helaas te vaak mee dat er een vertrouwensbreuk ontstaat en we het alsnog over moeten nemen. Wij hebben als professioneel kantoor het voordeel dat we zijn gespecialiseerd in de zakelijke, transparante en adequate afhandeling van dossiers.”

Tekst gaat door onder de foto.

Zijper Bewindvoering BV
Wat zij doen, doen zij goed. - Fer Korver

Werkdruk

De branche staat de laatste jaren flink onder druk, doordat dossiers ten gevolge van regelgeving en het toegenomen aantal toeslagen steeds ingewikkelder worden. De vastgestelde betaalde uren per dossier bleven echter nagenoeg gelijk. Jan: “Alle taken van ons kantoor zijn gericht op verantwoord financieel beheer. Alles moet tot op de cent nauwkeurig kloppen. We hebben vaak te weinig tijd en de werkdruk is hoog. Er vinden momenteel gesprekken tussen de branchevereniging en het ministerie van Justitie en Veiligheid plaats om naar oplossingen te zoeken.” 

Het beeld van een kantoor waar door cliënten vaak verhitte discussies worden gevoerd is niet geheel onterecht, maar wat Jan betreft niet compleet. “Natuurlijk gaat het er hier soms best heftig aan toe. Sommige mensen komen door tal van oorzaken in enorme problemen terecht. Die onmacht kan nog wel eens tot emotionele situaties leiden. Maar we hebben een fantastisch team met betrokken en deskundige vrouwen, waarvan de meesten hier al jaren werken. Als tegenwicht zijn er heel veel bedankjes, kaarten en bloemen van cliënten die we hebben kunnen helpen.” 

Persoonlijke betrokkenheid

Jan en zijn team komen op plekken waar velen niet komen en voert gesprekken met mensen met problemen waar de meesten geen idee van hebben. Geen werkdag is hetzelfde. “Om precies te zijn: geen uur is hetzelfde!” zegt Jan. “Mijn devies is: wat we doen, doen we goed. Naast onze expertise vormen persoonlijke betrokkenheid en snelheid van handelen onze kracht.” Die persoonlijke betrokkenheid zorgde er bijvoorbeeld voor dat een jonge cliënte, destijds onder bewindvoering, nu een succesvolle onderneming leidt. Het kantoor viert haar 25-jarig bestaan bescheiden. Met een feestelijk bloemetje aan de cliënten van Voedselbank Kop van Noord en een etentje voor het team. Jan: “Maar ik vind het wel een mooie aanleiding om de zaak eens in het zonnetje te zetten. Vandaar - bij uitzondering - dit interview.”

https://zijperbewindvoering.nl/