Wim van Zon is blij met zijn nieuwe werk- en expositieruimte.
Wim van Zon is blij met zijn nieuwe werk- en expositieruimte. (Foto: Henny Kok)

De Fotowerkplaats via Tone & Image naar Huis van de Muziekfotografie

Algemeen

De Fotowerkplaats was een plek. Ze was geen stichting of vereniging, ze had geen juridische entiteit. Zes fotografen deden er hun ding. Er was één huurder, Music Inspired Art van Wim van Zon, en die verdeelde de beschikbaarheid van de plek onder de anderen. Er zou echter een eind komen aan de werkplaats annex expositieruimte in de kelder van het Dudokgebouw aan de Gerrit Verboonstraat, want er zouden appartementen van gemaakt worden.

Door Kor Kegel

Stichting KunstWerkt Schiedam wist daarvan en secretaris Petra van der Ham vroeg Wim van Zon of De Fotowerkplaats misschien mee wilde verhuizen naar het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat 191. Zelf moest KunstWerkt de Boterstraat verlaten, want het centrum Ruimte in Beweging staat op de nominatie gesloopt te worden ter verbetering van dit stukje Boterstraat.

De eigenaar van het oude postkantoor had de ruimte aan KunstWerkt aangeboden en deze was groot genoeg voor meer creatieve ondernemers. Vier van de zes fotografen van De Fotowerkplaats hadden interesse, mits het financieel binnen de perken zou blijven.

Maar omdat De Fotowerkplaats geen rechtsvorm heeft, krijgt ze van de gemeente Schiedam geen subsidie. De fotografen worden beschouwd als commerciële ondernemers. “In Rotterdam gaat dat anders,” zegt Wim van Zon. “Daar kunnen ook zzp’ers en kunstbedrijven zich aanmelden en wordt veel meer gekeken wat je doet en wat de functie en betekenis is. Dat is net zo bij het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Maar dit is Schiedam…”

Subsidie is alleen al nodig voor een lichtsysteem om museale tentoonstellingen te kunnen produceren.

Dus werd er om praktische redenen maar voor gekozen om een stichting op te richten, met als bestuursleden onder anderen Henk Bothof en Daan Huisman. Omdat het accent bij De Fotowerkplaats altijd lag op muziekfotografie, werd gekozen voor een naam die muziek en fotografie in zich draagt: Tone & Image. 

Kenniscentrum

Doelstelling is het verzorgen van museale muziekfototentoonstellingen en onderzoek naar muziekfotoarchieven. Belangrijkste doelstelling is om te komen tot een Huis van de Muziekfotografie, dat een internationale functie krijgt als kenniscentrum, bibliotheek en expositieruimte waar ook workshops en lezingen worden gegeven. Dat is niet hoogdravend. Wim van Zon en Peter de Raaf hebben allebei een wereldwijd netwerk van popfotografen. De Fotowerkplaats heeft een omvangrijke collectie van duizenden jazz- en popfoto’s van beroemde muziekfotografen van over de hele wereld en toegang tot tachtigduizend foto’s.

The Rolling Stones

Daar zijn bepaald in het oog springende exposities van samengesteld. Vorig jaar was in Theater aan de Schie de opening van een opzienbarende Jimi Hendrix-fototentoonstelling die publiek uit binnen- en buitenland trok. Ook hielden Wim van Zon en Peter de Raaf een bijzondere tentoonstelling over The Rolling Stones, ‘Zwerfstenen’, met tientallen foto’s van popfotografen van de bekendste muziektijdschriften uit de jaren zeventig en tachtig. Met die ambitie zou Tone & Image deelnemen in Art Centre Schiedam, de naam die het nieuwe kunstcentrum in het voormalige postkantoor gekregen heeft.

Magie van Polaroid

Inmiddels is daar de eerste expositie van Stichting KunstWerkt te zien, ‘De magie van Polaroid’, groots opgezet en georganiseerd door polaroidfotograaf Arno Bauman uit Vlaardingen. Het Art Centre Schiedam zal op een later moment officieel geopend worden.

Daar doet Tone & Image aan mee, maar in een andere vorm. Omdat de eigenaar wat onverwachtse aanpassingen in de indeling had aangebracht en van de gebruikers een huurovereenkomst van vijf jaar verlangde, zag Stichting Tone & Image ervanaf. Dat leverde een ander probleem op: “We hebben in de coronaperiode amper wat verdiend. Nog langer niets doen, dat is niet goed. We moeten inkomsten genereren,” zegt Wim van Zon.

Vennootschap

Dus richtte hij met Peter de Raaf, in goed overleg met de stichting, de gelijknamige vennootschap onder firma op. Deze vof gaat wel een huurovereenkomst met de eigenaar van het postkantoor aan en daarmee loopt de vof wel een bepaald risico, maar het kan ook goed gaan en dan kan de stichting op enig moment het huurcontract van de vof overnemen. Gelet op de doelstellingen is Tone & Image blij met de galerie- en kantoorruimte in het Art Centre Schiedam. De samenwerking met KunstWerkt en derde deelnemer Art Gallery Voûte leidt naar verwachting tot een kunst- en cultuurcentrum van minstens regionale allure.

Afbeelding
Verueño: Dineren in een verlicht park omringd door oorstrelende livemuziek Algemeen 14 aug, 12:34
Afbeelding
Plofkraak bij Albert Heijn vestiging in Schiedam Algemeen 14 aug, 06:18
Afbeelding
Gezocht: Enthousiaste jongeren voor natuurklussen bij Babbersmolen Algemeen 13 aug, 12:34
Afbeelding
Inzittenden onder schot uit auto gehaald nadat omstanders een geweer zagen Algemeen 12 aug, 19:40
Afbeelding
Stadstuinieren zorgt voor verse groenten voor cliënten van de Voedselbank Algemeen 12 aug, 12:34
Afbeelding
Werk aan tramkeerlus start dinsdag Algemeen 12 aug, 11:03
Afbeelding
Jacques Tange dropt zijn unieke, niet verwisselbare digitale kunstwerken Algemeen 12 aug, 10:10
Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
Boek van de maand: Bonnie Garmus - Lessen in Chemie Algemeen 11 aug, 14:23
Afbeelding
‘Gaan zonder woord’, dat gebeurt niet in Schiedam Algemeen 11 aug, 12:34
Afbeelding
Vijf tips om thuis snel water te besparen Algemeen 11 aug, 08:14
Afbeelding
Pas op voor gezondheidsproblemen met de warmte! Algemeen 10 aug, 16:59
Afbeelding
Scootmobieltocht: ‘Schiedamse Bastaards’ op pad Algemeen 10 aug, 14:23
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.