Merel Vercammen en Dina Ivanova spelen muziek van Schiedammer Joey Roukens

Cultuur
Violiste Merel Vercammen en pianiste Dina Ivanova.
Violiste Merel Vercammen en pianiste Dina Ivanova. (Foto: PR)

Merel Vercammen en Dina Ivanova spelen muziek van Schiedammer Joey Roukens in Westvest90-kerk

Violiste Merel Vercammen en pianiste Dina Ivanova spelen vrijdagavond 19 april in de Westvest90-kerk in Schiedam, naast de tweede sonate van Brahms, een programma waarvan het grootste deel Frans georiënteerd is, met onder meer de sonates van Debussy en Poulenc en het stuk van Joey Roukens. Deze in Schiedam geboren componist, die zijn middelbareschooltijd doorbracht op het Stedelijk Gymnasium, behoort tot de grootste componisten van zijn generatie.

Sarasvati

Roukens schreef Sarasvati in de hete zomer van 2018. Het is dan ook een broeierig werk geworden, waarin hij elementen van de oosterse muziek heeft gebruikt. Het is geïnspireerd op de gelijknamige Indische rivier, die door hindoes als heilig wordt beschouwd.

Merel Vercammen: “Een kabbelend beekje wordt een grote rivier, die halverwege het stuk steeds onstuimiger wordt. Uiteindelijk mondt een kolkende watermassa op extatische wijze uit in zee. Ook Debussy grijpt in zijn sonate terug op de natuur, lijkt het. Ik hoor in het laatste deel een pauw die de veren spreidt.” Poulenc schreef zijn sonate voor de beroemde Spaanse dichter Lorca. “In dit werk ga ik gitaar spelen op de viool. Dat betekent veel plukken aan de snaren.”

Over de musici

Merel Vercammen treedt op over de hele wereld en speelde in concertzalen als Het Concertgebouw in Amsterdam, de Elbphilharmonie in Hamburg en de Wigmore Hall in Londen. Zij was prijswinnares van onder meer de London Grand Prize Virtuoso en het Prinses Christina Concours. Dina Ivanova won de derde prijs en de publieksprijs op de prestigieuze 11th Liszt International Competition in Utrecht. Zij heeft concerten gegeven in Duitsland, Hongarije, Cuba, Litouwen, Noorwegen, de Verenigde Staten en Rusland.

Sinds 2018 vormen Vercammen en Ivanova een vast duo. In hun optredens combineren zij de grote en bekende werken met onbekende stukken die meer aandacht verdienen. Hun debuutalbum, dat lovende recensies ontving in de internationale pers, werd door de Volkskrant uitgeroepen tot een van de veertig beste albums van 2019. Veel van de werken die zij spelen in Schiedam, staan op hun derde album dat in september verschijnt.