Jongeren en professionals in gesprek over wat je echt zou moeten leren op school

Nieuws
Gesprek tussen jongeren en professionals over school en de toekomst.
Gesprek tussen jongeren en professionals over school en de toekomst. (Foto: Julian Korenstra)

Duitse naamvallen, de stelling van Pythagoras, een formele brief schrijven: allemaal vaardigheden die je later niet zo veel gebruikt, als je het aan de aanwezige jongeren vraagt van de I’ve Got The #Power Speak Up donderdag 18 april.

Toen gingen ruim 45 jongeren en professionals met elkaar in gesprek over kansengelijkheid in het onderwijs. Want wat is volgens Schiedamse jongeren nu écht belangrijk om te leren op school? Wat heb je nodig om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een succesvolle kansrijke toekomst? En hoe vormen we de ideale school van de toekomst om voor meer gelijke kansen te zorgen?
Jongeren en professionals bespraken onder begeleiding van de Kleine Ambassade welke praktische en sociale vaardigheden zij noodzakelijk vinden, en bespraken we hoe het sociale vangnet van jongeren kan worden vergroot.

Zorgen

Jongeren gaven aan zich zorgen te maken over hun toekomst. Natuurlijk kan school je niet op alles voorbereiden, maar je moet er op z’n minst op kunnen vertrouwen dat je goed wordt voorbereid op je toekomst. Jongeren vinden dat scholen hier een grotere rol in kunnen spelen. Scholen zouden ook meer aandacht moeten besteden aan verschillende vaardigheden. Niet alleen praktische, zoals het plakken van een band of het doen van belastingaangifte, maar ook sociale vaardigheden, zoals goed luisteren of het voeren van een goed gesprek. Sommige jongeren hebben het idee dat door het overmatige gebruik van mobiele telefoons hun sociale vaardigheden minder goed zijn ontwikkeld dan vroeger het geval zou zijn geweest.

Vertrouwenspersoon

In het gesprek over het sociale vangnet voor jongeren werd opgemerkt dat hoewel er meestal wel een vertrouwenspersoon beschikbaar is op scholen, niet alle leerlingen hiervan op de hoogte zijn. Jongeren vinden dat deze persoon bekend zou moeten zijn bij alle scholieren. Daarnaast is het belangrijk dat de school een fijne en warme uitstraling heeft. Het is voor jongeren belangrijk om in een veilige en prettige sfeer te zijn wanneer zij zich kwetsbaar opstellen.
De conclusie van de avond is dat jongeren niet altijd veel vertrouwen hebben in de toekomst, en daarom sloten de aanwezigen de avond af met verbindende boodschap. Om vertrouwen te herstellen, is de Faithers-campagne gelanceerd door de Kleine Ambassade. “Geef deze kleurrijke I’ve Got The #Power veters door met de boodschap dat jij diegene kunt vertrouwen en draag het tweede paar zelf. Connect the dots!” Binnenkort hierover meer op de social media-kanalen van I’ve Got The #Power.