In memoriam: Ruud Pillard, aimabele cultuurbaas

Algemeen
Ruud Pillard in zijn beginperiode bij de Schiedamse Gemeenschap.
Ruud Pillard in zijn beginperiode bij de Schiedamse Gemeenschap. (Foto: uit beeldbank Schiedam)

Hij was de eerste die ervoor pleitte het Passagetheater te sluiten en een nieuw theater te realiseren op het Emmaplein. Dat is er uiteindelijk gekomen, Theater aan de Schie, maar anders dan Ruud Pillard het liefst gezien had.

Door Kor Kegel

Hij dacht aan een cultureel warenhuis met behalve een toneelzaal ook de bibliotheek, cursus- en kantoorruimte, repetitiezalen voor zangkoren en toneelgroepen, winkels en een klein museum. Dat was ruim veertig jaar geleden. In de latere nieuwbouw van het Stadserfcomplex kwamen er alleen het theater en de bibliotheek (inmiddels gevestigd in de Korenbeurs).

In die dagen was Ruud Pillard de spraakmakende directeur van de VVV en de Schiedamse Gemeenschap (SG). Deze stichting had als taak om de beschikbare culturele subsidies te verdelen onder de Schiedamse organisaties voor muziek, dans, toneel en amateuristische kunstbeoefening. Tegenwoordig heeft de gemeente Schiedam daar een ander systeem voor. Het SG-model was niet ideaal, maar toch ver te verkiezen boven het huidige. Ruud Pillard had zijn stichting eigenlijk willen zien uitgroeien naar een Culturele Raad, zoals Vlaardingen die had. Ruud Pillard kon zeer kritisch zijn, zeker naar het gemeentebestuur, maar privé was hij heel aimabel en betrokken.

De SG en de VVV zaten in het voorhuis van het Proveniershuis. Na een felle brand in juli 1981 konden ze verhuizen naar het gebouwtje aan de Buitenhavenweg, waar sinds 2020 De Pannenkoe zit.