Jeneverfestival geeft ook andere dranken de ruimte

Algemeen
Er werd zaterdag veel geproefd en gelachen in de Havenkerk.
Er werd zaterdag veel geproefd en gelachen in de Havenkerk. (Foto: Paul Meuldijk)

Liefst 25 distillateurs kwamen hun dranken aanbieden tijdens het Jeneverfestival in de Havenkerk, naast het Nationaal Jenevermuseum aan de Lange Haven. Honderden liefhebbers kwamen erop af.

Door Kor Kegel

Het gaat bij het festival al lang niet meer alleen om jenever, want de distillateurs prijzen net zo makkelijk gin en rum aan, een enkeling zelfs overtuigd dat jenever niet meer van deze tijd is. Collega-distillateurs die wel jenever aanbieden zijn echter overtuigd dat een kwalitatief hoogstaande jenever net zo lekker is als een goede whiskey of cognac. Schiedamse chauvinisten, rijk verzameld in de Havenkerk, zweren bij jenever – zij zijn juist niet geporteerd van trendy gin. “Dat is alleen te pruimen als je er tonic bij doet”, zeiden ze smalend, toostend met een voortreffelijke Schiedamse jenever.
Diederik von Bönninghausen ziet eveneens toekomst voor jenever. Een bewijs vond hij in de vraag ernaar tijdens het Jeneverfestival. De directeur van het Jenevermuseum is verantwoordelijk voor de organisatie en het verloop van het jaarlijkse festival. Tot volle tevredenheid zag hij de talrijke bezoekers genieten van het proeven en keuren van de sterke dranken. Het ging er keurig en ordentelijk aan toe.

Intronisatie

Hoogtepunt tijdens zo’n jeneverweekend is de intronisatie van nieuwe ridders en commandeurs van het Schiedamsch Jenevergilde Het Gulden Glaasje in het stadhuis op de Grote Markt. De deken van het gilde, Willeke Vester, kon zes ridders en zeven gezellen verwelkomen. Wat niet vaak gebeurt, is dat iemand met drie slagen tot commandeur werd benoemd. Het overkwam oud-burgemeester Reinier Scheeres en scheidend burgemeester Cor Lamers, de eerste omdat hij al decennia lang voor de Schiedamse jenever opkomt, de ander omdat hij in zijn tien jaar burgemeesterschap al negen intronisaties bijwoonde en daarmee ook een bijzondere verdienste heeft gekregen.

Die intronisaties zijn een hele plechtigheid geworden, met ceremonieel vertoon naar voorbeeld van het ritueel in de Vlaamse jeneverhoofdstad Hasselt.

Kapelaan Jack Kerklaan en Gerard Olthaar zegenden de drankjes van Loopuyt in.