Marcel Houtkamp voorzitter van KunstWerkt

Algemeen
Marcel Houtkamp heeft bestuurlijke ervaring van meer dan veertig jaar.
Marcel Houtkamp heeft bestuurlijke ervaring van meer dan veertig jaar. (Foto: privécollectie)

Arjen Baas draagt het voorzitterschap van Stichting KunstWerkt Schiedam na zes jaar over aan oud-wethouder Marcel Houtkamp. Diens voornemen is om bij te dragen aan versterking van de culturele sector in Schiedam.

Door Kor Kegel

“Voor heel Schiedam vind ik het belangrijk dat musea, galeries, kunstenaars, stichtingen als KunstWerkt en Cultureel Forum Schiedam, maar ook instellingen als de bibliotheek en het theater, zo goed mogelijk van elkaar weten wat ze doen, door ze bij elkaar te brengen en waar mogelijk te laten samenwerken”, zegt Marcel Houtkamp in een toelichting.

Hij treedt aan op maandag 1 mei. Per die datum zijn kunstenaars Martine de Heij en Wybe Hietbrink in het bestuur van KunstWerkt de opvolgers van Mirjam Boomert en Frans Huisman. De andere bestuursleden zijn secretaris Petra van der Ham, penningmeester Guus Horn en bestuurslid Wim van Es.

Marcel Houtkamp, in 1953 geboren in Rotterdam en al 45 jaar in Schiedam wonend, werd na zijn rechtenstudie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam eerst beleidsmedewerker cultuur, sport en jeugdzaken bij de gemeente Schiedam. Daarna werkte hij twaalf jaar voor de Nationale Ombudsman en vijf jaar als directeur van de Algemene Rekenkamer. Tezelfdertijd was hij voor D66 gemeenteraadslid in Schiedam, van 1990 tot 1998 en van 2002 tot 2014. Vervolgens werd hij wethouder en in die functie werd hij tweemaal herbenoemd. Na zijn aftreden in 2022 werd hij de Schiedamse bewonersvertegenwoordiger in de Commissie Regionaal Overleg (CRO) die een evenwichtig gebruik van Rotterdam The Hague Airport moet bevorderen. Daarnaast is hij voorzitter van Stichting Gemeenschapsfonds Schiedam.

In zijn loopbaan zat cultuur vaak in zijn portefeuille. Toch was hij verrast dat KunstWerkt hem benaderde. “Door heel veel inzet van bestuursleden, deelnemers en vrijwilligers heeft KunstWerkt de slag gemaakt naar een solide organisatie met een groeiend aantal deelnemers. In het deze maand officieel geopende Art Centre Schiedam aan de Lange Nieuwstraat is KunstWerkt gevestigd op een mooie plek tegenover de Plantage en beter zichtbaar”, zegt hij.