Gratis film in Kindermuziekweek Schiedam

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Kinderen in Schiedam tot en met 12 jaar kunnen zondag 2 april gratis naar de film. In Wenneker Cinema draait de film ‘De Koninklijke Republiek’ over het slagwerk van het Concertgebouworkest. Anderen betalen een speciaal tarief voor deze speciale voorstelling in het kader van de Kindermuziekweek Schiedam.

Kijk voor meer informatie en verplicht reserveren en kaartverkoop op de website van muziekvereniging Sint Radboud: www.sintradboud.nl. De film begint om 15 uur in Wenneker Cinema aan de Vijgensteeg in Schiedam.

De Koninklijke Republiek

In De Koninklijke Republiek krijgt de Spaans-Nederlandse filmmaker Carmen Cobos exclusief toegang tot een groep musici binnen het Koninklijk Concertgebouworkest: de slagwerk- en paukensectie. Ze spelen een ondersteunende rol, maar zijn absoluut onmisbaar. Nooit in de schijnwerpers, het publiek merkt ze vooral op tijdens luide muziekpassages.

Maar er schuilt meer achter deze getalenteerde mannen dan je op het eerste gezicht zou denken. De vaardigheden van deze groep zijn zo divers en uniek, dat in het 135-jarig bestaan van het orkest slechts 26 musici virtuoos genoeg werden geacht om deel uit te kunnen maken van dit team. Hun speciale status geeft ze de vrijheid om hun eigen instrumenten te kiezen, hun eigen ruimte te beheren en de muziek op hun eigen manier te interpreteren. Daarom noemde de wereldberoemde dirigent Bernard Haitink ze “De republiek van het het slagwerk”.

Het is een genoegen om de groep te leren kennen via deze prachtig vormgegeven documentaire. Om te ontdekken hoeveel ze van hun vak houden, hoeveel ze om hun instrumenten geven en hoezeer ze hun onderlinge verbondenheid waarderen. Maar de aankomende pensionering van de eerste paukenist dreigt hun verworven bestaan te verstoren. Een nieuw groepslid, dat hen op alle niveaus moet matchen, moet worden gevonden, wat extra druk voegt aan een seizoen dat al is ontsierd door Covid-19 en geannuleerde concerten. Boeiend en onderhoudend, De Koninklijke Republiek is een feelgoodfilm over vriendschap, vakmanschap en muziek.