Column Kor Kegel: De BBB is hier niet de grootste

Column
Afbeelding
(Foto: Kor Kegel)

Ik las in lokale media dat de BoerBurgerBeweging (BBB) ook in Schiedam de grootste is geworden. Dat is waarschijnlijk zo opgeschreven, omdat de BBB een week geleden bij de statenverkiezingen 12,4 procent van de stemmen kreeg in Schiedam, meer dan de VVD met 11,1 procent, GroenLinks met 10,7 procent, de PVV met 8,7 procent, de PvdA met 8,3 procent en JA21 met 7,6 procent. De andere partijen scoorden 5 procent (de Partij voor de Dieren) of minder.

Ik ken een aantal journalisten die hun loopbaan zijn begonnen als schoolmeester. Ik niet, maar ik heb toch de neiging even te schoolmeesteren. De BBB is in Schiedam niet de grootste geworden. De BBB is hier niets. Er is geen afdeling, er is geen fractie in de gemeenteraad, er zijn alleen maar stemmen op de BBB uitgebracht en die waren bedoeld voor de provincie.

Dáár, in de Provinciale Staten van Zuid-Holland, krijgt de BBB de grootste fractie, mede dankzij die Schiedamse stemmen. Maar in Schiedam merkt Caroline van der Plas er niets van dat er een BBB is die hier de grootste zou zijn.

Hadden de media dan beter kunnen schrijven dat de BBB de meeste stemmen in Schiedam kreeg? Nee, want 12,4 procent wil zeggen dat 87,6 procent van de stemmen naar andere partijen is gegaan. Dat de BBB meer stemmen heeft gekregen dan elke andere partij in Schiedam, dat is wel waar. Ik vind dat er met interpretaties van verkiezingsuitslagen zorgvuldig moet worden omgegaan.

Nu hebben de kiezers in Schiedam natuurlijk wel een signaal afgegeven. Ook in de grote stad Schiedam komen de stedelingen op voor de boeren. Hier begrijp ik dat wel, want in Midden-Delfland hebben we steeds meer boeren die aan agrarisch natuurbeheer doen en er geen gigantische varkensstallen op na houden. Massaal dieren bij elkaar ophokken, dieren die de buitenlucht niet zien, nooit in de wei komen, dat vind ik niks meer met boeren te maken hebben. Toch komt de BBB ook voor die dieronvriendelijke mega-industrie op. Maar daar wilde ik het eigenlijk niet over hebben. De Schiedamse kiezers hebben een signaal afgegeven en dat mag de gevestigde lokale politiek zich ter harte nemen. De volgende verkiezingen voor de gemeenteraad zijn pas in 2026, maar als de groei van de BBB, die we nu in de provincies waarnemen, doorzet – dan zou de BBB wel eens de grootste fractie in de gemeenteraad kunnen worden. Als de media dan schrijven dat de BBB de grootste is, dan klopt het weer.

Maar ook de Partij van de Zwevende Kiezers wordt steeds groter. In 2019 stemde liefst 21,2 procent van de kiezers in Schiedam op Forum voor Democratie. Ik snap dat, want Thierry Baudet kwam over als een oorspronkelijk denker met een tegendraadse performance, maar hij is geradicaliseerd en heult met de vijand (Poetin). Dan zweven kiezers naar de volgende.

Het Schiedam van Kor Kegel