De aangekochte portretten van Pris Roos hangen bij de modellen van Frankeland aan de muur

Cultuur
Yvonne Suttorp en kunstenaar Pris Roos.
Yvonne Suttorp en kunstenaar Pris Roos. (Foto: Aad Hoogendoorn)

Vijf portretten van de winnaars van Project Kunst, een kunstwedstrijd georganiseerd door zorginstelling Frankelandgroep in 2022, zijn toegevoegd aan de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam. De kunstenaar Pris Roos heeft op een kleurrijke en invoelende wijze de vijf winnaars geportretteerd op basis van het thema ‘samen’.

Deze werken waren eerder te zien in de tentoonstelling Samen oud, samen thuis. Ouderen van de Frankelandgroep verbeelden hun verhaal. Een bijzondere bruikleenconstructie zorgt ervoor dat een deel van de werken nu bij de ouderen thuis aan de muur hangt.
Het succes van Project Kunst was zo groot dat het Stedelijk Museum Schiedam werd benaderd om een tentoonstelling te organiseren. Een jury, bestaande uit medewerkers van de Frankelandgroep, medewerkers van het museum en kunstenaar Pris Roos, selecteerde vijf winnaars wiens werk centraal kwam te staan in de tentoonstelling. Pris Roos heeft op basis van de verhalen van de deelnemers vijf intieme portretten gemaakt, die nu zijn aangekocht door het museum en aan de collectie zijn toegevoegd.

Aan de muur

Echter, omdat de geportretteerde ouderen hun schilderij graag thuis aan de muur wilden hebben, is er een bijzondere bruikleenconstructie bedacht. Het Stedelijk Museum Schiedam is eigenaar van de werken, maar ze zijn in langdurig bruikleen gegeven aan de ouderen. Twee ouderen hebben het echte werk in huis, terwijl de andere drie hebben gekozen voor een hoogwaardige fotokopie. Dit is uniek in Nederland en werd mogelijk gemaakt met een officieel bruikleencontract.
Volgens Anne de Haij, de directeur van het Stedelijk Museum Schiedam, is dit een voorbeeld van hoe het museum van betekenis kan zijn voor de Schiedammers. “Stedelijk Museum Schiedam is er van, voor en door Schiedammers. Toen ik hoorde dat de winnaars hun kunstwerk - waarop soms ook een overleden geliefde staat geportretteerd - graag zouden willen hebben, besloten we het aan ze te lenen. Vrij ongebruikelijk in de museumwereld, maar zo zijn het werk en het museum juist van betekenis. Het maakt deze Schiedammers echt een beetje gelukkig.”
Pris Roos is gevestigd in Rotterdam en maakt schilderijen, videowerken, performances en installaties en doet aan spoken word. In haar werk reflecteert ze op onderwerpen zoals identiteit, migratie en herinnering. Haar kleurrijke en invoelende wijze van portretteren van de vijf winnaars van Project Kunst heeft een bijdrage geleverd aan de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam en de gelukkigere levens van de ouderen van de Frankelandgroep.