Twee leden van dezelfde bandje overleden

Cultuur
Peter Calicher was een gedreven en lieve man, zegt de nachtburgemeester van Den Haag.
Peter Calicher was een gedreven en lieve man, zegt de nachtburgemeester van Den Haag. (Foto: LinkedIn)

Ze speelden ooit in dezelfde schoolband: Cornelis Pons en Peter Calicher. De laatste kreeg landelijke bekendheid als toetsenist van Gruppo Sportivo. De ander werd lokaal en regionaal bekend als troubadour en tekstschrijver voor Fungus, The Amazing Stroopwafels, Lévi Weemoedt en Hans Dorrestijn.

Door Kor Kegel

Vorige week kwamen ze allebei te overlijden, Peter op maandag 1 april, Cornelis twee dagen later. Ze zijn allebei in Schiedam geboren, in 1951, Cornelis in Kethel en Peter in wijk Nieuwland. Allebei gingen ze na de lagere school naar het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen, waar ze speelden in The Legs, het schoolbandje dat toen uitsluitend uit Schiedammers bestond.

Er was nog een schoolband op ’t Groen, Lyn 6, met gitarist Fred Piek, de latere oprichter van Fungus en – met Wim Kerkhof – The Amazing Stroopwafels. Na een uitermate succesvol optreden van The Legs bood Fred Piek spontaan aan hun manager te worden en zo kwamen Peter Calicher en Cornelis Pns tot hun eerste anti-oorlogslied.

Vele jaren later vond in de huiskamer van Peter Calicher in Spangen – hij was opgegroeid in de Van Hallstraat in Schiedam-Nieuwland – een reünie van The Legs plaats.

‘Superman’ was de bijnaam van Peter Calicher. Dat kwam door een EP van Gruppo Sportivo waarop Peter juist het gelijknamige nummer zong, terwijl hij nooit zong. Gruppo Sportivo werd bekend met hits als ‘Tokyo’, ‘Disco really made it’ en ‘Beep beep love’.

Een maand geleden startte de Haagse popgroep een nieuwe tour door Nederland en België: Al een poosje was Peter Calicher ziek, maar zijn wens was om door te spelen. Vrijdag was de nieuwe EP-presentatie van de band gepland, in De Boerderij in Zoetermeer. De EP is aan de overleden toetsenist opgedragen. “Hij was een heel gedreven en lieve vriend,” zegt de Haagse nachtburgemeester René Blom.

Gruppo Sportivo laat weten: “Peter was niet alleen een begenadigd muzikant, maar ook een geliefd lid van de muziekscene. Zijn passie voor muziek was grenzeloos en zijn bijdrage aan het unieke geluid van Gruppo Sportivo was onschatbaar.” Pop, rock en humor zorgden voor een verrassend geluid.